Zvizdić: U BiH se ne vijore zastave ISIL-a

U BiH se ne vijore zastave ISIL-a i nemamo podatke da u BiH ima 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba. Demantiramo takve izjave, a ako susjedi imaju podatke neka nam ih pošalju, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i direktorima sigurnosnih agencija u BiH.

Glavna tema sastanka je bila borba protiv terorizma i izazovi u sigurnosnom sektoru. Zvizdić je osvrćući se na izjave zvaničnika regije, posebno one koje dolaze od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, kazao kako BiH ne želi ulaziti u dnevnopolitičke rasprave. Smatra kako su pojedine izjave u posljednje vrijeme u funkciji političkih ili predizbornih kampanja zemalja regije ili zemalja EU. Svoje izjave, poručuje, BiH želi temeljiti samo na konkretnim podacima i činjenicama.

Nema terorizma

– Suradnja naših sigurnosnih agencija sa partnerima u susjedstvu, EU, SAD, Interpolom, Europolom je na zavidnoj razini i raspolažemo s relevantnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od zvaničnika zemalja regije, ali i zemalja EU, poručio je Zvizdić. Kazao je i kako u 143 teroristička akta u Europi i svijetu, iza kojih stoji ISIL, a koji su se dogodili u 23 zemlje svijeta, nije učestvovao nitko tko ima ikakve veze sa BiH.

-To demantira sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma. U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. To je paušalna izjava u svrhu predizbornih i političkih aktivnosti…, rekao je Zvizdić napominjući da je situacija takva da nitko u svijetu ne može reći da je zaštićen od terorizma, pa tako ni BiH. Pozvao je političare iz regije da svoje izjave počnu bazirati na relevantnim činjenicama kada je u pitanju sigurnosna situacija u BiH, jer izjave kakve se sada čuju štete i građanima BiH i odnosu BiH sa susjedima. Pohvalio je rad obavještajno sigurnosnih agencija navodeći kako imaju veoma dobre rezultate o čemu govori i činjenica da nije bilo novih odlazaka na strana ratišta, ali ni incidenata koji bi se okarakterizirali kao terorizam.

On je za kraj kazao da poziva institucije u BiH da utvrde točnost ili netočnost navoda o terorističkim kampovima i pojedincima u BiH te da takve osobe budu u skladu sa zakonom sankcionirane jer predstavljaju jednu vrstu protuustavnog djelovanja.

-Opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego bilo gdje drugo u regiji, Europi i svijetu, zaključio je Zvizdić.

Deradikalizacija

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić se posebno osvrnuo na projekt iz oblasti sigurnosti koji je vrijedan 18 milijuna eura i koji će se provoditi u suradnji sa Slovenijom.

-Mi otpočinjemo nekoliko projekata sada, priznajemo i kažemo da imamo određene probleme sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, sa terorizmom ne mogu reći da imamo ozbiljnih problema. Presijecamo određene aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom, poručio je Mektić. On je naveo da u proteklom periodu nije bilo ozbiljnog terorističkog incidenta i to zahvaljujući radu bh. agencija.

-Ali ne bježimo od problema. U najvišoj mjeri ćemo se fokusirati na rad sa takvim grupama i radit ćemo na njihovoj deradikalizaciji. Najveći dio od 18 milijuna eura bit će upotrijebljen na nove metode po pitanju borbe protiv radikalizma. Pokušavamo da izvršimo resocijalizaciju tih osoba, vratimo ih u društvo. Ono što je terorizam, mi ćemo javno reći. Ali ne možemo da prihvatimo nebuloze i teorije jednog broja kvazianalitičara, kvazieksperata koji u jednoj zloj namjeri ili da bi zaradili koju marku, iznose takve podatke i narušavaju integritet države i financijske štete našem gospodarstvu, ekonomiji, turizmu…, poručio je Mektić.

Govoreći o konkretnim prijetnjama rekao je da potencijalne terorističke prijetnje u BiH uglavnom dolazile izvan BiH na način da su nosioci nekih terorističkih aktivnosti imali namjeru da dođu u BiH i da šire ideologiju koja može imati veze sa terorizmom.

Na sastanku nije bilo predstavnika Tužiteljstva BiH, iako su pozvani. Mektić je rekao kako u tom dijelu BiH upravo i postoji problem.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!