Zvizdić ministar sigurnosti, Sebija federalni, a Čampara županijski premijer?

Ako se Čović i Dodik smiluju da ipak odaberu SDA za bošnjačkog partera na državnoj razini bit će atraktivnih fotelja i za Safeta Softića, Adila Osmanovića, Semihu Borovac, Halida Genjca, Asima Sarajlića…

 

Nije službeno potvrđeno, ali je diskretno procurilo kako je vrh SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem skrojio kandidatsku križaljku za predstojeće parlamentarne izbore.

Šefik Džaferović se pomalo zahuktava u kampanji za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Vođa SDA Bakir Izetbegović u ovom ciklusu ima ‘slatke brige’ oko sastavljanja kandidatskih lista i udovoljavanja apetita najzvučnijim stranačkim perjanicama, jer ih je puno manje ostalo u jatu nakon prebjega ili protjerivanja nekadašnjih uzdanica, poput Senada Šepića, Sadika Ahmetovića, Mirsada Kukića ili Elmedina Konakovića.

Kalkulacije

Šef SDA je naravno najlakše pozicionirao sebe jer mu Ustav BiH nije dopustio još jedan četvorogodišnji mandat u državnom Predsjedništvu pa će njegova nova politička ordinacija, uz stranačko kormilo, biti jedan od domova u državnom Parlamentu.

Prema dostupnim i šturim informacijama Bakir Izetbegović se silno potrudio da zadovolji taštinu i uljudno pozicionira ‘uvrijeđenog’ Denisa Zvizdića koji se nedavno ‘delistirao’ sa stranačke kandidatske liste za  bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. U pojedinim krugovima se spekulira, navodno na temelju pouzdanoga insidera iz SDA, kako će još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić biti nositelj liste SDA za Državni parlament.

Može se komotno ustvrditi da je to potpuno realna kalkulacija i to bi zapravo bila i mudra Izetbegovićeva odluka s kojom bi smirio uzavrele strasti nakon Zvizdićevoga bojkota Konvencije SDA i odustajanja od kandidature za Predsjedništvo BiH. Jer, ako Zvizdić bude zadovoljan sigurno je da se uklanja rizik izbijanja novih frakcijskih sukoba u SDA.

Međutim, ako pretpostavimo da će Denis Zvizdić doista biti na čelu državne kandidatske liste to nikako ne znači da će u sljedeće četiri godine trljati parlamentarne klupe.

Po već oprobanom receptu Zvizdić bi, kao i njegovi prethodnici, samo zamijenio ured u Vijeću ministara BiH. Po nacionalnom ključu na čelo Vijeća ministara bi trebao doći netko iz RS-a, odnosno iz reda srpskog naroda tako da bi Zvizdić realno mogao biti primjerice Ministar sigurnosti BiH i istodobno jedan od zamjenika predsjedatelja Vijeća   ministara BiH. To naravno, pod uvjetom da šefovi HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik odustanu od svojih javno izrečenih prijetnji da će dobro promisliti hoće li odabrati SDA za budućeg partnera za sastavljanje državne vlasti, i ipak prihvate Bakira Izetbegovića za bošnjačkog koalicijskog saveznika.

Liste

Prije ikakvih kalkulacija SDA mora postići dobar izborni rezultata. U državnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti će u tom raspletu biti opet mjesta za staru, provjerenu, gardu: Safeta Softića, Adila Osmanovića, Semihu Borovac, Halida Genjca, Asima Sarajlića, Šemsudina  Mehmedovića…

Vrlo je intrigantna, također nedavno lansirana, ‘šnjira’ oko Sebije Izetbegović, alfe i omege u SDA, kontroverzne, najmoćnije ‘nevjeste iz sjene’ oko koje se u zadnjih  nekoliko godina sve vrti u najjačoj bošnjačkoj stranci. Podsjećamo, iz utrke za Predsjedništvo BiH, ali tek nakon deslistiranja ‘prijatelja’ Zvizdića također se povukla i Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svoju ljepšu polovinu euforično hvalio na sva zvona i naglašavao da ima dobru potporu s terena.

Ostat će dugo misterija, možda sve do nekih ‘sekinih’ memoara, je li odustala od utrke za bošnjačku predsjedničku stolicu samo zbog teorija zavjera da nije primjereno da ‘bošnjačka snaha’ bude u Predsjedništvu BiH.

Nebitno, po svemu sudeći Sebija Izetbegović se priprema da preuzme premijersku palicu u FBiH. Opet, naravno, ako SDA bude u prigodi sastavljati vlast u većem entitetu. Kako se neslužbeno doznaje supruga Bakira Izetbegovića će biti nositeljica federalne parlamentarne liste. Ali, njezin temperament, menadžerski damar i neugasla žeđ za sređivanjem stanja, ne dopuštaju joj da konzumira parlamnetarnu hladovinu i trači vrijeme uzalud u beskonačnim i ispraznim zastupničkim gnjavažama.

Uostalom, nedavno je u nekoliko svojih istupa i sam Bakir Izetbegović diskretno nagovijestio da bi mu supruga dobro vodila Ministarstvo zdravstva. Ipak, to vjerojatno ne bi zadovoljilo njezine neskrivene apetite pa je, nakon odlučne najave Fadila Novalića da ga izvršna valst više ne zanima, posve moguće da Sebija pomalo namiguje na premijersku fotelju.

I napokon u tim križaljkama se nagađa kako će federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara biti pomalo ‘kažnjen’ od šefa SDA Bakira Izetbegovića stavljanjem na čelo županijske liste u Sarajevu. Tu degradaciju prepoznaju samo maliciozni ‘mrzitelji’ tzv. ‘gatačkoga klana’, međutim Izetbegović želi da Čampara preuzme Vladu u sarajevskoj županiji i s te dosta moćne pozicije sredi i kontrolira posrnulu stranačku županijsku organizaciju. Ako su dakle, imalo pouzdane plasirane spekulacije to bi otprilike bio vrh piramidalne križaljke, uz upozorenje da ima dosta prostora i za pomlađivanje kandidatura za atraktivne poluge vlasti na svim razinama.

Sve teorije padaju u vodu ako primjerice SDA doživi izborni debakl i ako netko posve drugi bude sastavljao vlade. No, za pobrojane uzdanice SDA niti u jednoj varijanti ‘nema zime’, jer u najcrnjem raspletu ima barem doovoljno mjesta u parlamentarnim klupama.

Piše: I. Marić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

2 thoughts on “Zvizdić ministar sigurnosti, Sebija federalni, a Čampara županijski premijer?

 • lipanj 12, 2018 at 1:13 pm
  Permalink

  E da su tu Osmanlije kako bi poturicama bilo dobro privilegije vlast ali sada su druga vremena a danasnji okupatori sa zapada nemogu bas sve kako njima pase.

  Reply
 • lipanj 13, 2018 at 12:03 am
  Permalink

  Drzite se svojih 5 kantona pa Bujrum.!!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *