ŽULJEVIĆ: Više plaće kao vitalni nacionalni interes svih u Bosni i Hercegovini

Aner Žuljević, izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, predstavio je Nacrt zakona o minimalnoj plaći u FBiH ocijenivši da su više plaće vitalni nacionalni interes svih u BiH.

Napomenuo je da su plaće u BiH na samom europskom dnu, a radnički standard toliko loš da i oni koji imaju posao odlaze iz BiH jer ne mogu živjeti od svog rada. Stoga je SDP BiH već duže vremena fokusiran na pripremu paketa zakonskih i drugih mjera koje će, prvenstveno, osigurati radnicima više plaće. Žuljević je najavio da će Nacrt zakona uskoro biti upućen u proceduru.

“Zakon o minimalnoj plaći više nije samo pitanje ekonomije, već je postalo pitanje biologije i opstanka. Građani BiH su siromašni i to je činjenica. Ovaj zakon je dio seta zakona kojima želimo postići dva cilja: da radnici zarađuju više i da, usporedno s tim, poslodavci dobiju potrebno porezno rasterećenje. Tako bi oni imali više novca kojim će pokriti rast plaća te investirati i otvarati nova radna mjesta”, obrazložio je Žuljević i pojasnio da je Nacrt zakona koncipiran na način da se propiše obveza usklađivanja najniže bruto plaće u naredne dvije godine. U prvoj godini bruto minimalna plaća bi se porasla sa sadašnjih 45 posto od prosječne bruto plaće na raziniu od 55 posto, a zatim bi se povećavala za 5 posto u narednoj godini. “To je minimum koji se, prema našem mišljenju, može i mora osigurati.

U dijalogu s poslodavcima, sindikatima i donoseći druge potrebne zakone, naš je cilj da to povećanje bude i veće”, rekao je Žuljević dodavši da bi, nakon toga, plaće biti usklađene s rastom troškova života i njihov bi iznos svake godine obvezno korigirala Vlada FBiH. Do dodatnih povećanja prihoda koji će osigurati sredstva koja će se osloboditi poslodavcima kroz smanjenje doprinosa, mora se doći usvajajući druge zakone koji će donijeti dodatne prihode, a to su zakoni o igrama na sreću, novi zakoni kojima se namjerava oporezovati bankarske transakcije i zakon kojim se namjerava oporezovati imovina bogatih a kojii mogu podnijeti taj teret.

Žuljević je najavio da će SDP isti zakon predložiti i u RS-u, sukladno opredjeljenju da se svakom građaninu BiH omogući bolji život.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *