Zovko: Jednom narodu oduzeta prava

Zastupnica HDZ-a Hrvatske u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u ponedjeljak navečer na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje je izrazila zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu.

Tijekom rasprave Zovko je kazala da će Hrvatska, kao članica Europske unije te kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u ovoj zemlji i njezin utjecaj na mir i stabilnost, priopćeno je iz njezina ureda.

“Ohrabrena izjavom Mogherini i Hahna o poštivanju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o slučaju Ljubić, pri formiranju Doma naroda smatram da je krajnje vrijeme da se donese izborni zakon kako bi Bosna i Hercegovina izbjegla produbljenje krize. Svako daljnje nepromišljeno podržavanje aktera koji podupiru dva ekstrema, centralizaciju i separatizam, vodi ka polarizaciji zemlje”, naglasila je zastupnica Zovko.

Pozvala je na konačno razmatranje položaja treće konstitutivne zajednice “koja je kroz povijest uvijek birala sredinu između dva spomenuta ekstrema i predvodila zemlju euroatlantskim integracijama”.

“Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju, uslijed cijelog niza promjena izbornog zakona u posljednja dva desetljeća. Smatram da Bosna i Hercegovina može prevladati postojeće probleme samo ako se sve tri konstitutivne zajednice slože i osiguraju da svaka od njih ima jednak ulog u državi”, izjavila je Zovko, navodi se u priopćenju.

One thought on “Zovko: Jednom narodu oduzeta prava

 • listopad 23, 2018 at 10:57 am
  Permalink

  Bilo nekad Rimsko carstvo
  I bili Rimljani u Bosni.
  Danas nema Rimskog carstva,
  a ima Bosne

  Bilo nekad Osmansko carstvo
  I bili Osmanlije u Bosni.
  Danas nema Osmanskog carstva,
  a ima Bosne

  Bila nekad Austro- Ugarska monarhija
  I bili Austro – Ugari u Bosni.
  Danas nema Austro – Ugarske monarhije,
  a ima Bosne

  Bila nekad Jugoslavija
  I bili Jugosloveni u Bosni.
  Danas nema Jugoslavije ,
  a ima Bosne!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *