ZORAN MIKULIĆ: Presude Stočanima proizvod pristranosti cjelokupnog sustava

Zoran Mikulić, predsjednik Županijskog odbora SDP-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), komentirao je presude izrečene trojici Stočana izrečenoj za kaznena djela Uskraćivanje biračkog prava i Uništavanje izbornih isprava.

“Presude sudova, kakve god bile, jesu konačne. No, javnost ima pravo postavljati pitanja i analizirati ih. Osobno, ovu presudu smatram konačnim dokazom da su i izborni i pravosudni sustav u našoj državi pod očitim političkim utjecajem. Svjedočimo kapitulaciji pravne države i međunarodne zajednice pred nastojanjima nacionalističkih stranaka da ovladaju izbornim procesima i izbornom voljom građana. Očuvanje vlasti isključivo dobro uhodanim mehanizmima izborne krađe je nešto čemu svjedočimo iz dana u dan“, navodi Mikulić te dodaje da su HDZ BiH, SDA i SNSD, u suradnji sa SIP-om BiH, osmislili savršen zločin.

“Kada dokažete izbornu krađu, žalite se OIK-u koji je krađu i osmislio. Potom se žalite glavnom pokrovitelju izbornih makinacija, SIP-u. U najboljem slučaju, SIP BiH, i kada utvrdi da je došlo do povrede zakona, zaključi da ona nije utjecala na izborni rezultat. To znači da, po mjerilima SIP-a, možete krasti na izborima, no ako krađu dobro rasporedite, da bude u manjim količinama. Zamislite da se takvo načelo primjenjuje u bankama, trgovinama, zlatarnama…?”, dodaje on.

U daljnjem ostvru na stolački slučajm, on dodaje da i tijek sudskog postupka ukazuje na brojne nelogičnosti. Stoga poziva Tužiteljstvo HNŽ-a i Županijski sud u Mostaru da objasne kako to da su obustavljeni svi procesi protiv osoba za koje postoji čak i video-dokumentacija koja potvrđuje da su vršile izborne manipulacije, poput glasanja na više mjesta i s tuđim ispravama.

“Kako nisu kažnjeni oni koji su zlorabili izborni proces, što čak potvrđuju i odluke SIP-a? Kako je moguće da su izrečene zatvorske kazne za djelo koje predstavlja posljedicu rušenja pravnog poretka, a ne njegov uzrok, dok uzročnici ostaju nekažnjeni?“, pita Mikulić i dodaje da se odgovori na ta pitanja sami nameću.

“Jasno je kome odgovara selektivna primjena pravde, krenuvši od poštivanja presuda Ustavnih sudova, pa sve do nepravde na lokalnoj razini, kojoj Stočani svjedoče već desetljećima. Zadnji slučaj je samo kulminacija ustaljene prakse. HDZ-u ovakvi postupci služe da bi se kaznilo one koji se suprotstave njihovoj strahovladi. SDA-u ovakvi slučajevi služe za homogeniziranje biračkog tijela, a oni koji usput stradaju su za njih tek nužne kolateralne žrtve“, zaključio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *