Znanstveni skup posvećen Mirku Kovaču i Aliji Isakoviću

U organizaciji Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i U.G. Slovo Gorčina iz Stoca 19. i 20.  travnja održat će se znanstveni skup posvećen obilježavanju osamdeset godina od rođenja Mirka Kovača i dvadeset godina od smrti Alije Isakovića.

Svečano otvaranje skupa predviđeno je za 9:30 sati na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

U sklopu znanstvenog skupa, u četvrtak, 19. travnja, u 19 sati u Ćorovića kući održat će se promocija romana “Kad sam bio hodža” Damira Ovčine. Roman je nagrađen književnom nagradom “Mirko Kovač”  za najbolji roman 2016.

Rad znanstvenog skupa odvijat će se u okviru Sekcije za znanost o književnosti i kulturi čije će istraživanje biti usmjereno na književni opus Mirka Kovača i književni opus Alije Isakovića te Sekcije za znanost o jeziku čije će istraživanje biti usmjereno na široko postavljeno lingvističko, književnojezično i stilističko određenje umjetničkog izraza Mirka Kovača i Alije Isakovića.

Nakon znanstvenog skupa “Slovo o Maku”, posvećenog velikanu poetske riječi Maku Dizdaru upriličenog u svibnju 2012. godine, znanstvenog skupa posvećenog Aleksi Šantiću, A. B. Šimiću i Zuki Džumhuru održanog u travnju 2014. godine, te znanstvenog skupa o književno umjetničkom djelu Hamze Hume održanog u travnju 2016. godine, organizatori nastavljaju tradiciju obilježavanja jubileja književnih umjetnika koji su rođenjem i djelom vezani za Bosnu i Hercegovinu, a napose za Hercegovinu.

Angažmanom organizatora i financijskom potporom Federalnog ministarstva znanost i obrazovanje 2013., 2015. i 2017. godine objavljeni su zbornici radova s prethodnih skupova, navodi se u priopćenju Univerziteta “Džemal Bijedić”

One thought on “Znanstveni skup posvećen Mirku Kovaču i Aliji Isakoviću

 • travanj 21, 2018 at 10:45 am
  Permalink

  Ovo je pokušaj da se pobijedi ludost nacionalizma po kojem se, na žalost, prepoznajemo posljednjih decenija iafirmisanje nečega što predstavlja nadnacionalno, kosmopolitsko.
  Pokušaj da oživimo ono ljudsko u nama nadahnuti djelima velikih ljudi.
  Hljeba i igara narodu …. sve dok opravdavamo ZLOČIN zarad budućnosti “konstituvnih naroda” ovakve manifestacije će ostati samo pokušaj osviještenih pojedinaca.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *