Zlorabljen skup u Bruxellesu

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra da je skup “EU proširenje na Zapadni Balkan, mladi i utjecaj rezolucije Parlamenta – slučaj BiH“, a koji je u srijedu održan u Bruxellesu, zlorabljen u političke svrhe. Iako je najavljeno da će skup, čija je organizatorica bila hrvatska eurozastupnica Željana Zovko, biti posvećen proširenju EU i perspektivi mladih iz BiH, njegova jedina tema bila je “legitimno predstavljanje naroda”, ukazuju iz Inicijative za monitoring europskih integracija BiH.

“Kako je kazala zastupnica Zovko, skup je organiziran u povodu posjeta mladih iz BiH Europskom parlamentu. U ime ‘mladih iz BiH’ zapravo je govorila Mladež HDZ-a BiH, iz čijeg se nastupa u Europskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH“, dodaju iz Inicijative te ukazuju da je na takve istupe reagirala nihova predstavnica Tijana Cvjetićanin koja je upitala prisutnog izvjestitelja EP-a za BiH Cristiana Dana Predu (EPP) da pojasni svoj i stav Europskog parlamenta o provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena.

“Ovo što smo danas čuli je apsurdno. EU je pred BiH postavila zadaću da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da osigura HDZ-u BiH člana Predsjedništva BiH“, rekla je Cvjetićanin.

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra indikativnim da je takav skup organiziran neposredno prije glasanja o Rezoluciji o BiH u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta. Nadalje dodaju kako bi bilo zanimjivo saznati i o čijem trošku je na tom skupu sudjelovao ministar pravde BiH Josip Grubeša budući je tijekom događaja oslovljavan kao ministar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *