ZLOČINI PROTIV CIVILA HRVATSKE NACIONALNOSTI: Četvorica dobila 29 godina zatvora

MOSTAR – Jasmin Viković, Vehdad Mrkaljević, Izet Kulaš i Mersudin Kablar osuđeni su u Županijskom sudu u Mostaru na ukupno 29 godina zatvora zbog kaznenog djela ratni zločin počinjenog na području općine Konjic 1993. godine nad troje civila hrvatske nacionalnosti.

Presudu je izrekla sutkinja Županijskog suda Daniela Dalipagić – Rizvanović.

Prema navodima iz presude, ratni optuženi su ratni zločin počinili krajem kolovoza i početkom rujna 1993. godine na području Orahovice u općini Konjic.

Četvorica optuženih su kao pripadnici 93. Diverzantsko-izviđačke brigade Zenica dana 31. kolovoza 1993. Godine u Orahovici izvršili zarobljavanje troje civila hrvatske nacionalnosti i to Josipa Ružića, Petra Skočibušića i Matu Šimića.

Optuženi su prema zarobljenim civilima nehumano postupali nakon uhićenja i sva četvorica su ih brutalno tukli i nad istim se iživljavali. Jedna zarobljena osoba je istog dana uslijed teških ozljeda zadobivenih premlaćivanjem preminula.

Narednog dana, odnosno 1. rujna 1993. godine, optuženi Viković je iz vatrenog oružja ubio i preostalu dvojicu zarobljenih civila.

Zbog svega navedenog, optuženi Jasmin Viković je dobio 13 godina zatvora, Vehdad Mrkaljević je osuđen na šest godina, Izet Kulaš na pet i Mersudin Kablar na pet godina zatvora.  N. D.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *