ZLOČIN BEZ KAZNE: Grabovica traži pravdu!

Zločin u Grabovici postao je paradigma odnosa prema hrvatskim žrtvama u državi- ni sada, 25 godina poslije nema pravde za žrtve kao ni preživjele stanovnike sela koji se i danas pitaju zbog čega su pripadnici tzv. Armije, koji su u selo ušli čak pet mjeseci prije i koji su praktično koristili hrvatske kuće za boravak, isto odlučili zbrisati s lica zemlje

 Dvadeset i pet godina je prošlo od stravičnog zločina pripadnika tzv. Armije BiH nad hrvatskim civilima u  hercegovačkom selu Grabovica, zločina koji je sustavno godinama prešućivan i skrivan, a koji je pokazao svu okrutnost kojom su se vodili pripadnici muslimanskih snaga koje su u jednoj noći gotovo u potpunosti, na najsvirepije načine, ubili sve stanovnike, ne birajući sredstva, kao ni žrtve; najmlađa je imala tek 4, a najstarija 87 godina.

Stravičan zločin

U noći s 8. na 9. rujan 1993. godine pripadnici Armije započeli stravični pohod u kojem su ubili 33 stanovnika sela, a nakon toga zločin su pokušali prikriti različitim metodama.

Zločin u Grabovici postao je paradigma odnosa prema hrvatskim žrtvama u državi- ni sada, 25 godina poslije nema pravde za žrtve kao ni preživjele stanovnike sela koji se i danas pitaju zbog čega su pripadnici tzv. Armije, koji su u selo ušli čak pet mjeseci prije i koji su praktično koristili hrvatske kuće za boravak, isto odlučili zbrisati s lica zemlje. A još više, preživjeli se pitaju zbog čega danas, uz svu silu dokaza, nema jedinstvenog sudskog predmeta koji bi obuhvatio zločin u Grabovici, jer sve što smo vidjeli do sada su osude protiv vojnika zbog pojedinačnih ubojstava. Dodanu bol stvara činjenica da se još uvijek traga za 16 žitelja Grabovice.

Okrutnost nad hrvatskim civilima vidljiva je na  brojnim primjerima ratnog zločina počevši od središnje Bosne pa do Hercegovine, no Grabovica je specifična zbog činjenice da se nalazila u dubini teritorija tzv. Armije BiH.

Sveta misa za ubijene

Udruga stradalnika Hrvata Grabovica i Župa Jablanica i ove su godine, kao i svih do sada, organizirali obilježavanje 25. godišnjice stradanja svojih najmilijih. Polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća kod spomen obilježja, pobožnošću Puta križa i svetom misom zadušnicom na mjesnom groblju prisjetili su se stanovnika Grabovice koji su izgubili svoj život na kućnom pragu. Svetu misu predvodio je msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Na obilježavanju su osim obitelji stradalih bili i predstavnici braniteljskih udruga kao i političkih stranaka iz reda hrvatskoga naroda.

Vapaj

Potomci ubijenih i preživjeli iz sela, kao i svih godina do sada, uputili su vapaj za pravdom tražeći da institucije konačno pokazu spremnost za detaljnu istragu cijelog slučaja kao i dozu humanosti kojom bi pokazale kako im je stalo do svake žrtve.

Dosadašnji odnos pak ne daje previše razloga za optimizam, međutim, potomci ubijenih stanovnika Grabovice neće i ne smiju izgubiti nadu kako će jednoga dana doći trenutak u kojem će, barem jednim dijelom, njihovi vapaji biti uslišani. Jasno je kako godine ne mogu umanjiti bol za najmilijima, baš kao ni sve sudstvo ovoga svijeta, no pravedniji odnos prema žrtvama barem bi pokazao kako Hrvati nisu zapostavljeni kada je riječ o odnosu prema brojnim zločinima počinjenim nad najmalobrojnijem narodu.

Zločin u Grabovici počinjen je tijekom operacije Neretva 93. a kojim je tzv. Armija imala za cilj izlazak na Jadransko more, a nekoliko dana kasnije počinjen je još jedan zločin, onaj u ramskom selu Uzdol.

Dragan Čović: Zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti samo zato što su se molili Bogu s križem u srcu
Ispred HDZ-a BiH i HNS-a vijenac i svijeće u Grabovici su položili Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a sa izaslanstvom dužnosnika HDZ-a BiH i HNS-a sa svih razina vlast. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović poslao je jasnu i snažnu poruku sudjelujući na obilježavanju ove tužne obljetnice, te je kazao: „25. obljetnica tragedije ljudskog uma u Grabovici, pomračenja razuma za one koji su to smišljali, naredili, proveli. Jedan zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti samo zato što su se molili Bogu s križem u srcu je danas izazov da potaknemo sve one koji razmišljaju da jednostavno bar podarimo mir onima koji očekuju zadnje ostatke za njih 16 iz obitelji koje su pobijene ovdje u Grabovici“.
„Drago mi je da mogu iz nova, na ovakav način na 25. obljetnicu i slavljenje sv. Mise našeg biskupa poslati jasnu poruku ohrabrenja ljudima koji ne mogu nikako zaboraviti ono što se dogodilo prije 25. godina da moraju ići dalje, a šaljemo svima poruku koji još uvijek niječu da je bilo zločina u ime nekog naroda pa i na području Grabovice, kazao je Čović.
Čović poslao je ohrabrenje i svim Udrugama iz Domovinskog rata, te ih pozvao „da nastave rasvjetljavati svaki od zločina diljem BiH i tada će nam svima uz neku drugu obljetnicu biti lakše“.
„Jednako tako veselim se da smo ovdje u Grabovici napravili jedan hram, od našeg spomenika, križnog puta do mjesnog groblja da i danas uz zadušnu misu možemo na jedan dostojanstven način pokloniti sve svim žrtvama i poslat poruku onima koji su napravili ovaj stravičan zločin“, naglasio je  Čović te dodao: „Jednako tako da u ime hrvatskog naroda i politike Hrvata legitimnih predstavnika omogućimo da svi oni koji žele doći i upaliti svijeću, da dođu i da se poklone žrtvama koje su napravili“.

 

Nevenko Herceg: Žrtve Grabovice zaslužuje prije svega istinu i pravdu
Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg također je bio na obilježavanju zločina nad Hrvatima Grabovice, a tom prilikom je naglasio kako svojom prisutnošću odaju pijetet našim sunarodnjacima te kako žitelji Grabovice zaslužuju pravdu. Kazao je i kako je toliko godina nakon zločina teško razumjeti kako nalogodavci i počinitelji nisu procesuirani do kraja.  „Ovdje smo kako bi  dostojanstveno i u zajedništvu, kroz pobožnost Puta križa i svetu Misu, odali pijetet našim sunarodnjacima, nevinim žrtvama stravičnog zločina počinjenog ovdje u Grabovici. Teško je i poslije četvrt stoljeća razumjeti zašto su na kućnom pragu ubijeni nenaoružani civili – djeca, žene, starci i muškarci, njih trideset troje čiji je jedini grijeh bila ljubav prema domu i obitelji. Još je teže razumjeti da sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene i dostojno pokopane, da njihove obitelji još uvijek tragaju za istinom, a nisu do kraja procesuirani niti nalogodavci i počinitelji ovog strašnog zločina iako se njihova imena znaju. Stradanja žitelja Grabovice, uz naša sjećanja i molitve, zaslužuje prije svega istinu i pravdu“, naveo je Herceg, naglasivši kako zato, u ime njihove žrtve ali i u ime svih nevinih žrtava, treba inzistirati na procesuiranju i pravičnom kažnjavanju svih zločina kako se zlo više nikome, nikada i nigdje ne bi ponovilo.
„Današnjom tužnom obljetnicom, ovim danom dostojanstva, molitve i pijeteta prema nedužnim civilnim žrtvama zločina u Grabovici, mi šaljemo upravo tu poruku – ne ponovilo se nikada i nikome, ali i istina i pravda za sve i za zajedničku budućnost“, zaključio je premijer Herceg.

 

Ilija Cvitanović: Strašan način učinjen zločin nad hrvatskim narodom
Voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo, predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste za državni Parlament na Općim izborima 2018. Ilija Cvitanović izjavio je jučer u Grabovici kako do sada ništa nije učinjeno kako bi se rasvijetlio strašan zločin na ovdašnjim stanovništvom koji su postrojbe A R BiH počinile u noći s 8. na 9. rujan prije 25 godina nad 33 nedužna civila toga sela.
„Ovdje je prije dvadeset i pet godina na strašan način učinjen zločin nad hrvatskim narodom koji je protjeran i pobijen, a za taj zločin do dana današnjega nije nitko odgovarao. Dok se najčasniji hrvatski sinovi, branitelji iz HVO-a progone kao zvijeri, politika nikada nije dala odgovor Hrvatima iz Grabovice tko je pobio njihove najmilije i gdje se nalaze njihova tijela, kako bi bila dostojno pokopana“, kazao je Cvitanović. Naveo je kako u ime Koalicije Hrvatsko zajedništvo i u svoje osobno ime, jamči da će učiniti sve na reformi pravosuđa kako ono ne bi bilo primjenjivano selektivno.
„Pravda mora biti jednaka za sve. Zločin je zločin i oni koji su ga počinili za njega moraju i odgovarati. Ne može se po različitim aršinima suditi najsjajnijim hrvatskim sinovima, pripadnicima HVO-a, i pripadnicima bivše A R BiH. Za sve aršin mora biti jednak, jer zločin je zločin i on ima svoga nalagodavatelja i izvršitelja. A ista politika, evo, već 25 godina samo dođe u Grabovicu, položi vijenac, poslika se i vrati kućama. I svake godine isto. Tko je odgovoran za sve ovo, utvrdit ćemo u idućem mandatnom razdoblju“, kazao je Cvitanović.
U izaslanstvu su, uz Cvitanovića, bili i kandidatkinja HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Diana Zelenika, koju podržava i Koalicija Hrvatsko zajedništvo, članovi Koalicijskoga vijeća i drugi dužnosnici koji su nazočili i svetoj misi.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *