Životna priča ispričana slikom i skulpturom

Otvaranjem izložbe Alberta Avija Albaharija “Deset izgubljenih godina” u sali Jevrejske općine Jevrejska zajednica BiH je započela manifestaciju Evropski dani jevrejske kulture.

Evropski dan jevrejske kulture je jedinstven za sve zajednice po tome što uvijek ima temu koja je identična u svim zemljama Europe. Ovogodišnja tema je Pričanje priče.

A izložba Alberta Avija Albaharija je baš to – pričanje priče. Albert Avi Albahari je 2005. godine napisao knjigu deset izgubljenih godina. Nakon pisanja knjige počeo je raditi i keramičke skulpture.

Albahari svojim skulpturama priča životnu priču od odvođenja roditelja u Jasenovac, spašavanja, skrivanja u Splitu, dolaska u Izrael, odrastanja, stvaranja obitelji, sjećanja kao i nekih novijih susreta sa Sarajevom…

Na sarajevskoj izložbi ne nalaze se skulpture, nego je autor, zbog lakšeg transporta slikao svoje skulpture i izložio slike. Izložba se sutra premješta u galeriju Novi hram i bit će otvorena do 17. septembra.

Albahari govoreći o razlozima za nastanak ove serije skulptura, kasnije i slika kaže da je imao potrebu da nešto ostavi svojoj porodici. Počeo je tako da skuplja slike, dokumente i male priče na osnovu kojih je napisao knjigu “Deset izgubljenih godina”.

– Tih deset godina su period od kad su me rastavili od majke u Sarajevu 1941. do dolaska u kibuc u Izaelu 1951. godine – kazao je Albahari.

Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine u Sarajevu rekao je da se Europski dani jevrejske kulture otvaraju izložbom koja priča jednu životnu priču.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *