ZIMA DOLAZI Konačnog odgovora na migrantsku krizu još nema

Prve jesenske kiše i hladnije vrijeme razlog su zbog kojeg bi nadležne institucije trebale povući konkretnije poteze kada je riječ o problematici ilegalnih migranata od kojih su brojni i dalje na ulicama Bihaća i Velike Kladuše, a čiji broj iz dana u dan usložnjava sigurnosnu situaciju.

Bez konkretnih poteza

Iako je bilo najava iz Vijeća ministara kako je odabran objekt privremenog centra za smještaj ilegalnih migranata do sada nije bilo konkretnijih poteza na tom planu, a odluke koje vidimo uglavnom su vezane uz objekte koje migranti već koriste poput Đačkog doma u Bihaću. Isti bi trebao proći proces adaptacije iako informacije s terena pokazuju kako ta adaptacija treba obuhvatiti mnogo širi popis radova. Hotel Sedra određen je kao smještajno središte za one obitelji s djecom, međutim, to ni u kojem slučaju ne rješava srž problema; brojni migranti i dalje su na ulicama, a među njima povremeno dolazi i do fizičkih obračuna.

Ukoliko se ne iznađe konačno održivo i adekvatno rješenje jesenski i zimski dani uzrokovat će daljnje pogoršanje situacije kao i usložnjavanje sigurnosnog stanja u lokalnim zajednicama Unsko-sanske županije.

Za sada pak postoje najave kako će u hotel Sedra biti smješteno oko 400 migranata te kako bi se kroz adaptaciju Đačkog doma u Bihaću osigurao smještaj određenog ilegalnih migranata, uz naglasak kako je kapacitet tog objekta kapacitet 700-800 osoba. Također, postoji informacija kako je kao privremeni centar odabran objekt Agrokomerca.

 Brojke

 Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon jučerašnje sjednice Operativnog stožera BiH za pitanje migracija kazao je da je smanjen broj migranata koji su u BiH u velikim grupama ulazili od početka godine jer je pravilnom raspodjelom policijskih snaga državna granica pod većom kontrolom. Iznoseći podatke o broju ulazaka, ministar je naveo da je do danas u BiH ilegalno ušlo 12.752 migranta, od koji je 12.337 iskazalo namjeru za azil, a zahtjev za azil podnijelo je 1.009 migranata, dok je BiH vratila po osnovu readmisije 713 migranata. Prema njegovim riječima, u Istočnom Sarajevu boravi 77 migranata, u Delijašu ih je trenutno smješteno 57, dok ih je 213 smješteno u kompleksu Sedra u cazinskom naselju Ostrožac i tu su, uglavnom, obitelji s djecom. Ministar sigurnosti BiH nakon sjednice je ponovio i da pitanje migracija nije problem BiH već je činjenica da na njega adekvatno nisu mogle odgovoriti zemlje Europske unije kojima migranti i teže koristeći BiH kao tranzitnu zemlju.

Kada su u pitanju novi smještajni kapaciteti, Mektić je rekao da su u tijeku građevinski radovi na kasarni Ušivak u Hadžićima kao i na Đačkom domu u Bihaću a, što se tiče Agrokomerca u Velikoj Kladuši, postoji problem s lokalnom vlasti koja ne dozvoljava da se uvede vodu. “Nije problem da oni postave uvjete prema kojima je moguće uvesti vodu i ispoštivat ćemo ih, ali nitko nema pravo braniti nam da uvedemo vodu“, naglasio je Mektić ne isključujući i mogućnost pokretanja spora po tom pitanju. Na koncu je istaknuo da je znatno smanjen broj migranata na području USŽ-a općenito, gdje ih je trenutno oko 1.500, a koji, za sada, ne predstavljaju sigurnosni izazov niti ometaju normalan život u tim lokalnim zajednicama. Na pitanje jesu li oni prešli granicu s Hrvatskom iako tamošnje vlasti tvrde da taj dio granice “hermetički” zatvoren, Mektić je odgovorio da je vrlo teško zatvoriti 1.000 kilometara dugu granicu između Hrvatske i BiH te smatra da su migranti našli načina da napuste BiH.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *