Zdravom probavom protiv prištića

Koža je u uskoj vezi s probavom. Između funkcija probave jest i apsorpcija nutrijenata, sprečavanje kolonizacije patogenih bakterija i uklanjanje toksina koje svakodnevno akumuliramo.

Kada probava ne funkcionira najbolje, te se alteracije gotovo odmah reflektiraju na koži. Baš kao što probava ima problema s uklanjanjem toksina, tako i koža reagira razvijajući infekcije, ali i psorijazu. To objašnjava zašto osobe koje imaju problema s probavom mogu u zrcalu vidjeti pogoršanje stanja na svojoj koži lica. U tim slučajevima od pomoći može biti prava prehrana za korigiranje probave, a njen će se utjecaj odraziti i na koži poboljšavajući probleme kao što su akne. Uputno je izbjegavati previše masnu hranu, alkohol i slatkiše, te ograničiti unos kave, mlijeka i mliječnih proizvoda, izbjegavati previše mahunarki, umjetno aromatizirane i zaslađene te fermentirane namirnice.

Treba jesti što više integralnih žitarica, mesa i ribe, te u tijelo unositi više proteina i vlakana (20-30 grama na dan). Svakodnevno, redovito konzumiranje svježeg voća i povrća omogućit će pravilno dobivanje vitamina A, C i E koji su pravi eliksir za zdravlje kože. Koži je potrebna i vlaga. Zato ne treba zaboraviti na unos dovoljno tekućine.

Od velike vam pomoći mogu biti i probiotici koji će pomoći vraćanju ravnoteže intestinalne bakterijske flore. Bol u želucu može biti izazvana i anksioznošću, stresom i poremećajima u prehrani. U mnogim slučajevima krivac za to može biti i prehrambena netolerancija poput one na mlijeko koja izaziva plinove i proljev, ali i hrana poput jaja, ribe, krumpira, kave, čokolade, mahunarki i žitarica. Danas, na sreću, postoje testovi za utvrđivanje koja nam hrana čini loše. Nakon što se to točno utvrdi, dovoljno je izbaciti je iz prehrane na neko vrijeme i vratiti intestinalno zdravlje, ali i zdravu kožu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *