Zbog ratovanja u Ukrajini prijavljena jedna osoba

Zbog sudjelovanja u oružanim aktivnostima na području Ukrajine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH je Tužiteljstvu BiH za sada prijavila jednu osobu.

“SIPA je dostavila Tužiteljstvu BiH izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”, rekli su Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH iz te policijske agencije. Na upit koliko je istraga otvoreno zbog ratovanja u Ukrajini, u Tužiteljstvu BiH su kratko odgovorili da, zbog osjetljivosti istraga, ne mogu davati više informacija o predmetima koji su u radu.

“Tužiteljstvo BiH s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama radi na više predmeta koji se odnose na kaznena djela povezana s odlaskom državljana BiH na strana ratišta”, dodali su iz Tužiteljstva BiH. U SIPA-i su, pak, pojasnili da, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano prikupljaju informacije i saznanja koja se odnose na odlaske državljana BiH na strana ratišta, i to na područje Sirije, Iraka i Ukrajine. Dodali su da se, ako se u okviru navedenih aktivnosti prikupe saznanja o mogućem počinjenju kaznenog djela, Tužiteljstvu podnosi izvještaj. Iz Tužiteljstva su prije nekoliko mjeseci priopćili da je SIPA u sjeverozapadnom dijelu BiH provela istražne aktivnosti i pretrese objekata koje koristi jedna osoba koju se dovodi u vezu s ratovanjem na području Ukrajine no, u cilju istrage, više detalja nije otkriveno. BIRN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *