Završen rehabilitacijski kamp “Vlašić 2018” za djecu oboljelu i liječenu od raka

Ovogodišnji rehabilitacijski kamp “Vlašić 2018” Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” koji je počeo 31. srpnja, završio je u nedjelju. Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacijskog kampa za djecu oboljelu i liječenu raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb.

Ovaj kamp se financira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja. Ove godine oko 85 mališana koji su izliječeni od raka i 60 njihovih roditelja s područja cijele FBiH su prošli proces rehabilitacije koji je prijeko potreban nakon dugotrajnog liječenja  i izolacije koju je zahtijevalo samo liječenje, priopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Ciljevi kampa su: jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece; psihosocijalno jačanje; jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka; smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava; jačanje porodičnih veza te podizanje svijesti o dječjem raku i posljedicama liječenja.

Udruženje je pripremilo veliki broj aktivnosti kojima su uspjeli postići navedene ciljeve, a ponosni su na činjenicu što su ove godine imali 20 volontera koji su pomogli da se djeca što bolje osjećaju i zabave. Posebno su ponosni na činjenicu da većinu volontera čini grupa mladih liječenih od raka, koja djeluje pri Udruženju pod nazivom MladiCe. MladiCe redovno volontiraju u Udruženju i svojim pozitivnim ishodom u borbi s rakom daju pozitivan primjer i motiv djeci i roditeljima koji se trenutno bore sa teškim oboljenjem. Oni su dokaz i primjer da rak kod djece nije neizlječiv, da je moguće iz te borbe izaći kao pobjednik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *