Zašto ne poslušamo prijatelje?

SARAJEVO – Gostujući na N1 televiziji, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić govorio je o kriminalu u bh. pravosuđu, korupciji..

“Nalazimo se već duže vrijeme u pravnom kaosu. Od reforme pravosuđa od prije 15 godina nismo uspostavili dobre kriterije ni regulatora koji bi kontrolirao proces te reforme, a ona je bila prepuštena sama sebi i krenula je u krivom smjeru. Nije se uspostavljala vladavina prava i svakim danom bilo je sve manje pravne države, dok su se u pravosudne institucije sve više uvlačili korupcija i kriminal. Regulator, VSTV BiH, se pokazao nekompetentnim i u nekim momentima nezainteresiranim. Mislili su da su sami po sebi autoriteti, a pravni sustav je podrazumijevao da veliki teret od policije preuzima tužiteljstvo. Oni nisu spremni, a nisu ni znali to uraditi. Politika nije stvarala nikakav ambijent da se korupciju postavi kao ozbiljan problem koji će uništavati ustavni, pravni i politički poredak države i kroz sustav je dozvoljeno da se korupcija pojavi u svim sferama društvenog života“, ukazao je ministar sigurnosti BiH. Mektić ističe da je korupcija toliko veliki problem ove države da neprestano imamo krize koje nas skreću sa za građane bitnih životnih pitanja.

Prema njegovim riječima, problem u pravosuđu je mnogo dublji i veći. “I susjedi imaju te probleme, ali se bore i imaju određene rezultate. Mi smo se nekako prepustili i predali jednom sunovratu…“, ukazao je Mektić uz opasku da, kada se pogleda medije, vidi da nositelji pravosudnih funkcija demantiraju i odbacuju svaku vrstu dobronamjerne kritike. Stoga je upitao i zašto, ako nam ljudi izvana, naši partneri, prijatelji, EU, sugeriraju da je korupcija  najozbiljniji problem u bh. društvu, to ne želimo priznati i rješavati.

“Postoji društvena, politička odgovornost da pokrenemo proces promjene svijesti jer je korupcija postala sastavni dio života. U narodu su se stekli maniri i pojave da je normalna stvar ići s novcem i darovima na neka mjesta“, ukazuje Mektić.

Budući da je bio jedan od ministara koji se žestoko usprotivio napuštanju institucija države povodom zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, pojasnio je da je neprihvatljiv način na koji se ušlo u proces revizije te je svo vrijeme govorio da to pitanje treba vratiti u institucije. “Govorio sam da moramo raditi u interesu građana, prevazilaziti probleme i da blokade nisu opcije. Isto tako, protiv svih anomalija se mora boriti i vratiti u institucije“, obrazložio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je gostujući na N1, u svjetlu svoje nedavne izjavie da se iz Beograda preko Fonda za stratešku kulturu destabilizira BiH, ponovio da je u RS-u napravljena parainsitucionala i paraobavještajna struktura. “Radi se o Fondu za stratešku kulturu koji se dobrim dijelom financira iz Banja Luke, gdje određen broj kvazianalitičara i eksperata preko tog Fonda, organizirajući okrugle stolove, konferencije, plasira dezinformacije pomoću kojih se pokušava npr., destabilizirati Aleksandra Vučića kao predsjedničkog kandidata. Beograd je tu zloporabljen“, rekao je Mektić istaknuvši da i tekstovi Dževada Galijaševića nastoje destabilizirati stanje u zemlji.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *