Zašto Dodiku trebaju ruski ‘Noćni vukovi’?

Dodik je u  obrazloženju naveo da „Noćne vukove“ odlikuje za „naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda i jačanju prijateljskih odnosa između Rusije i Republike Srpske“.

Nekako u sjeni organizacije „Srbska čast“ za koju ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je paravojna formacija i da za to ima dokaze, stoji ruski klub „Noćni vukovi“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je 9.siječnja taj klub Ordenom časti za zlatnim zracima što je izazvalo zaprepaštenje u SAD i zapadnim zemljama. Dodik je u  obrazloženju naveo da „Noćne vukove“ odlikuje za „naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda i jačanju prijateljskih odnosa između Rusije i Republike Srpske“.

Na crnoj listi

On je u vezi s „Noćnim vukovima“ već nekoliko godina, u Beogradu se svojevremeno sastao s rukovodstvom tog ruskog motociklističkog kluba i od njih je na dar dobio pancir i džemper sa znakom Republike Srpske i kluba. Na njegov poziv, na ovogodišnjoj proslavi Dana RS 9. siječnja u svečanom defileu sudjelovali su i pripadnici „Noćnih vukova“. Navodno, Dodiku oni trebaju zbog poteza koje povlači, šta god to značilo.

„Noćni vukovi“ su na američkoj crnoj listi na kojoj je i sam Dodik, a članovima tog kluba zabranjen je ulazak u SAD, Kanadu i države članice Europske unije. Službeni Washington uveo je 2014. godine sankcije „Noćnim vukovima“ jer se radi o „oružanoj grupi koja je u Ukrajini sudjelovala u napadu na objekte u kojima se proizvodi prirodni gas“.

Ovaj klub osnovan je 1989. godine i ima oko 5.000 članova. I u Rusiji ga mnogi smatraju nasilnom grupom“. Predsjednik je Aleksandar Sergejevič Zaldustanov koji je poznat pod nadimkom Hirurg i kako i on i Dodik kažu njih dvojca su veliki prijatelji.

Lani je nekoliko stotina članova bilo na europskoj turneji, ali nije ispalo kako su planirali – Poljska im je zabranila ulazak na svoju teritoriju, a Njemačka nije dozvolila ulazak nekim pripadnicima „Noćnih vukova“.

Stroga pravila

Tada su ušli u BiH i nekoliko dana tutnjali kroz Republiku Srpsku, a u Banjaluci im je dobrodošlicu i zvanični prijem  priredio Petar Đokić, ministar u Vladi RS. U tom entitetu „Noćni vukovi“ imaju svoj odjel, odnosno ured za članove.

Predsjednik kluba Zaldustanov ističe da se „Noćni vukovi“ isključivo bore „za pravu slobodu, a protiv američke demokracije“  i ne krije svoje čvrste poslovne i prijateljske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i nije tajna da ih on  iz državne i nekih drugih kasa bogato financira. Klub ima strogu hijerarhiju i pravila – svaki član pristaje na žrtvovanje privatnog i života svoje obitelji i mora biti spreman da „položi i svoj život u ime kluba i bratstva“. Veliki broj članova su umirovljeni ruski obavještajci, policijski i vojni specijalci.

Zaladustanov kojeg je odlikovao Putin, a zabranjen mu je ulazak u SAD i EU, u svakom javnom istupu ističe kako se „Noćni vukovi“, čiji su pripadnici ruski ultranacionalisti, a glavna baza im je u Lugansku koji je pod upravom ukrajinskih Rusa, smatraju dijelom ruske vojske. S druge strane, za zapad je to najmoćnija paravojska u Rusiji! Kako sami „Noćni vukovi“ kažu, cilj im je ujedinjenje svih pravoslavaca u jednu državu, a moto „Gdje smo mi, tu je Rusija“. Svoje odjele i članove imaju i u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji  i Rumuniji.

Kako saznajemo , „Noćni vukovi“ su već najavili svoj dolazak u Banjaluku i Republiku Srpsku u rujnu ove godine, mjesec prije općih izbora u BiH.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

3 thoughts on “Zašto Dodiku trebaju ruski ‘Noćni vukovi’?

 • siječanj 18, 2018 at 10:13 am
  Permalink

  Znači da su divljač za odstrel! Od sada pa nadalje zna se šta treba sa njima sličnim paravojnim majmunima!

  Reply
 • siječanj 18, 2018 at 6:17 pm
  Permalink

  Haj vukovi izadjite vani u njemacku npr

  Reply
 • siječanj 20, 2018 at 7:17 pm
  Permalink

  Imami i mi siriskih vukova

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *