Zašto Čović nije demantirao da se sastao s bivšim šefom ruskoga FSB Petruševim?

Milorad Dodik i ne krije da mu je bliža Rusija od EU, Bakir Izetbegović bi rado zbratimio BiH s Turskom, dok promicatelju europskih vrijednosti Draganu Čoviću nikako ne odgovara europski model pravne države u BiH i zato umjesto ubrzanih reformi i kompromisa kreira nered u svim segmentima društva.

Birači će u BiH na parlamentarnim izborima birati vlast, odlučivati o promjenama ili eventulanom potporom sadašnjim vlastodršcima poslati poruku da im je u ovoj zemlji dobro i da ništa ne treba radikalno mjenjati.

Ovog puta biranje vlasti nije samo simboličkog karaktera, na tom ”festivalu demokracije” , bira se, makar četvorogodišnji smjer ove zemlje. Odlučuje se hoćemo li ”staru damu” useliti u naše dvorište ili ćemo, i to još masovnije, seliti u Europu. Mnogi će se možda zapitati čemu uopće ovakva teza, dvojba je nesuvisla, jer je BiH odavno na euroatlantskim tračnicama.

To što je taj put popločan trnjem i brojnim zaprekama nije razlogom za tako crne sumnje, napokon niti jedna zemlja nije kao po loju zakoračila u europsku obitelj. To bi se moglo uistinu tako prihvatiti da mi u BiH nismo svjesni da imamo posla s političkim varalicama, vođama koje ne žele i nemaju osobnog interesa da prije svega urede ovu državu po najmodernijim europskim standardima i da je onda i formalno uvedu u EU i NATO savez.

Obećanja

Dovoljno puta smo se opekli o verbalna obećanja i njihovo bestidno izigravanje dane riječi i sve silne blokade i podmetanja na famoznom europskom putu. Početak izborne kampanje i poruke koje ovih dana slušamo i čitamo od vladajućih stranačkih lidera ne ulijevaju optimizam, dapače navode nas na krajnju zabrinutost. Svjedočimo, naime, frapantnoj činjenici da ključni vlastodršci i kandidati za najviše državne pozicije više niti stidljvo u fokus ne stvaljaju europske poruke, svoju neoborivu opredijeljenost za odlučne reforme i ubrzani euratlanstki put ove male državice. Još do prije nekoliko mjeseci je sve frcalo od europskih obećanja, kandidatskoga statusa i aktiviranja MAP programa. Utihnuo je i gordi promotor europskih vrijednosti, šef HDZ-a BiH Dragana Čović, koji se s ledenim, izvještačenim, osmijehom na licu šepurio po Bruxellesu, predajući fitkivnu aplikaciju, glumeći najvećeg optimistu i ”lokomotivu” europskog puta BiH.

Možda zasigurno djeluje apsurdno, međutim, lukave vladajuće vođe u BiH su očigledno procijenile kako bi im uporno forsiranje europskih poruka i obećanja u izbornoj kampanji naljutilo biračko tijelo i simpatizere i ugrozilo izborne pobjedničke ambicije. Nasuprot njima lider SBB-a Fahrudin Radončić djeluje kao usamljenik europski svjetionik na bošnjačkom dijelu političkoga spektra, on doista bezuvjetno i bez kalkulacija zagovara istodobno europski put i članstvo BiH u NATO savezu. Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Dragana Čović i njihove stranke: SNSD, SDA i HDZ BiH apsolutno nisu strateški, a ponajmanje iskreno, opredijeljeni za europski smjer BiH.

Najjače srpske i bošnjačke stranke imaju posve drugačije strateške političke ciljeve i one samo crpe dominanto raspoloženje svojih članova pa i naroda koje predstavljaju. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u dubini duše protiv Zapada i njemu je na srcu Putinova Rusija. Dodik koristi svaku zgodu da kaže da njega i RS u okvirima BiH samo na silu zadržava dejtonski sporazum. Šef SDA Bakir Izetbegović bi najradije zalijepio BiH za Tursku i ovdje uvezao Erdoganov model režimsko-vjerskoga upravljanja. Pa, što to sada nema europskih poruka Dragana Čovića? Stožerniku su standardi EU i SAD kao mač nad glavom. U političkom smislu povijesni i prirodni prijatelji iz naprednog zapadnoga svijeta, zapravo su za Čovićevu oligarhiju smrtni politički neprijatelji, jer promoviraju građanske demokratske modele, ali i vrhunske pravne standarde u uređenju svojih zajednica.

Europa ili Rusija

Kako je građanska država u BiH za Čovića jednako islamska država, bošnjakistan, te kako je prijateljstvo i partnerstvo sa separatistom Miloradom Dodikom odavno cementirano posve je logično da Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u BiH nije u interesu da BiH provodi reforme i tako brzo dođe pred prag EU-a.

U pravnoj državi njegova bi politika igre na dvije stolice, poput prijatelja Ace u Srbiji, brzo doživjela krah, a sloboda za već osuđivanog hrvatskog člana Predsjedništva BiH bi bila upitna. Hrvati moraju biti zabrinuti zbog okretanja Čovića Rusiji i na izborima imaju možda i zadnju šansu stopirati pogrešni smjer. Ovih dana se u nekim medijima pojavila šokantna špekulacija da se vođa HDZ-a BiH u tandemu sa zamjenikom predsjednika sestrinske stranke iz Zagreba Vasom Brkićem navodno sastao na hrvatskom primorju s bivšim šefom ruske obavještajne službe Nikolajem Patruševim. Radi se o vrlo ružnom ”istraživačkom uratku” kojeg Čović nije demantirao, što je indikativno i unosi dodatnu zbunjenost.

Pojedini hrvatski intelektualci se jako plaše da je ”zao duh zarobio i lidera HDZ-a”. Dodaju da je Čoviću jasno da mora učiniti sve kako u BiH ne bi zaživjeli standardi EU-a te da upravo s toga, bez obzira na njegovu verbalnu opredijeljenost, šef HDZ-a BiH čini sve kako bi zadržao status quo ili, eventualno, čitavu priču okrenuo prema Moskvi kao prvoj interesnoj destinaciji. Hrvatski interesi u BiH su u totalnoj koliziji s interesom Dragana Čovića. Ali, stožernik će sav promidžbeni arsenal i sve komplekse i nacionalne empatije raspamećenih Hrvata upregnuti da još jednom na izborima u listopadu dobije potporu za svoju, antieuropsku, prorusku politiku. Na hrvatskim oporbenim strankama je da dešifriraju taj smijer. Posebice je važno da kandidatkinja dr. Diana Zelenika u svojoj izbornoj kampanji otvori oči Hrvatima jer će vanjska politika, ako pobijedi, biti upravo u njezinoj juristikciji. Okršaj Čovića i dr. Zelenika je sudbonosna borba za europski ili ruski smijer.

Piše: I.Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

2 thoughts on “Zašto Čović nije demantirao da se sastao s bivšim šefom ruskoga FSB Petruševim?

 • srpanj 10, 2018 at 1:53 pm
  Permalink

  EU standardi će zaživjeti U BiH, a Dragan, i Milorad i svi takvi diljem BiH će završiti po zatvorima. Biće za kriminal, bome i za fašizam!

  Reply
 • srpanj 11, 2018 at 6:51 pm
  Permalink

  Rusija i svi antifasisti su uvjek smetali FASISTIMA sa zapada i njihovim slugama pa i danas.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *