Zašto beba plače?

Novorođena beba beskrajno je slatka, nevina i potpuno nemoćna, ali jeste li znali da se njezin plač može usporediti s rikom lavova i tigrova? Znanstvenici su otkrili da su zvukovi plača malog djeteta gotovo jednako snažni kao glasanje divljih životinja, razlika je jedino u tome što je bebin plač niže frekvencije.

Zvuk dječjeg plača toliko intenzivno djeluje na živčani sustav svih sisavaca da ga je gotovo nemoguće ignorirati. I dok lav riče kako bi upozorio nekoga da se nalazi na njegovu teritoriju i otjerao ga, dijete plače da privuče pozornost odrasle osobe koja može zadovoljiti neku njegovu potrebu. Dijete nikada ne plače da bi bezrazložno gnjavilo jer ne razumije kako njegov plač utječe na okolinu.

No nije uvijek jednostavno dokučiti o kojoj je djetetovoj potrebi riječ – je li gladno, uplašeno, umorno, boli li ga nešto ili mu smeta nečista pelena. To je osobito teško u početku, prije nego što se s djetetom uspostavi kvalitetna komunikacija. Imajte na umu da će novorođenče poslije manje plakati ako otpočetka brzo reagirate na njegov plač i ispunjavate mu potrebe koje izražava plačem. Naime, s vremenom će imati sve više povjerenja u vas znajući da ste uvijek u blizini kada vas treba te će, čak i ako njegova potreba ne bude odmah ispunjena, strpljivo pričekati. Navodimo nekoliko razloga za plač novorođenčeta, otkrivamo vam kako ih možete prepoznati i ispuniti potrebu koju dijete izražava plačem.

Hrana

Kad vaša beba plače, vjerojatno ćete prvo pomisliti da je gladna. Tu vrstu plača prepoznat ćete po kratkim stankama koje dijete radi dok uzima zrak, po pojačavanju i stišavanju plača u pravilnom ritmu te po bebinu nemiru, oblizivanju usana, okretanju glavice prema vašoj ruci kada je mazite po obrazu i stavljanju ručica u usta. Pravovremeno prepoznavanje te potrebe omogućuje vam da započnete s hranjenjem prije nego što dijete počne plakati. U dobi od 10 do 15 dana novorođenče jede više nego prvih dana i tada češće plače zbog gladi. Ako je beba nakon hranjenja nemirna i plače te često bljucka hranu, moguće je da je pojela previše. To se obično događa kada se umor i pretjerana stimulacija pobrkaju s glađu pa se bebi prečesto nudi hrana.

Nečista pelena ili dosada?

Pojedina djeca imaju vrlo nisku toleranciju na nečiste pelene i odmah počnu plakati, dok drugoj to određeno vrijeme ne smeta. Tu vrstu plača lako je zamijeniti s plačem uzrokovanim dosadom jer oba zvuče kao stenjanje. Kako znati je li vašem zlatu dosadno ili mu treba promijeniti pelenu? To je lako, uzmite ga u naručje. Ako prestane plakati, znači da je samo htjelo da ga zabavite. Ako nastavi plakati, provjerite pelenu i promijenite je ako je potrebno. Kako biste spriječili pelenski osip, bebu trebate prematati otprilike svaka tri sata ako su pelene suhe, a ako upotrebljavate kvalitetnije jednokratne pelene, to može biti i rjeđe. Ako su pelene pune, bebu premotajte odmah. Prilikom premotavanja ostavite je odmotanu desetak minuta kako bi joj se guza osušila na zraku.

Potreba za snom

Mališani su pravi sretnici. Kad se god umore i prispava im se, mogu zaspati u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu i nitko im to neće zamjeriti. No ako je dijete premoreno ili iz nekog drugog razloga ne može odmah zaspati, moglo bi početi tiho plakati u ritmu koji se postupno pojačava i ton mu postaje više nazalan, piše roditelji.hr. To znači da pokušava samo sebe umiriti i uspavati. Možda pritom trlja oči ili uši i zijeva. Možete uzeti bebu u naručje, prisloniti je na grudi, nježno joj šaptati, ljuljuškati je blago i pustiti je da se isplače. Njezin će se plač postupno smiriti i ona će zaspati. Jedna mama čija je beba često plakala zbog umora primijetila je da je smiruje kada joj govori: “Šššššššš…” Stoga je to snimila na kazetu u trajanju od pola sata i tako svaki put pomogla svojoj djevojčici da se brzo smiri i utone u san.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *