Zaprimljena tjeralica za privođenje Zdravka Mamića

Bosanskohercegovački ured Interpola primio je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje ‘Dinamova’ dužnosnika Zdravka Mamića, po tjeralici koju su raspisale vlasti te zemlje.

“Stigao je zahtjev u Interpol“, rekao je neimenovani dužnosnik Ministarstva sigurnosti BiH i pojasnio da će Mamić biti priveden u Sud BiH te se izjasniti o tome ima li bh. državljanstvo te protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH tijekom dana, pak, nije dobila nalog za Mamićevo privođenje.

U službenom odgovoru Hini iz ureda Interpola u BiH, koji djeluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tijela BiH, navodi se da ta institucija ‘nije ovlaštena davati informacije’ o tome je li za Mamića stigao zahtjev za privođenje i izručenje Hrvatskoj nakon nepravomoćne presude Suda u Osijeku kojom je proglašen krivim i osuđen na 6 i pol godina zatvora. Pojasnili su da upit treba uputiti ‘hrvatskim nadležnim vlastima’. Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za  Mamićem dok je područje EU-a izdan europski uhidbeni nalog.

‘Dinamov’ savjetnik Zdravko Mamić nboravi u Međugorju obzirom da ima dvojno državljanstvo. Prema Ustavu, BiH ne izručuje svoje državljane drugim zemljama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *