Zakon o akcizama prolazi u drugom krugu?

Ukoliko SNSD uistinu ne bude na sjednici, a Savez za promjene sa svojih sedam zastupnika (od ukupno 14 iz RS-a) bude protiv to u drugom krugu neće biti dovoljno za zaustavljanje zakonskog rješenja o akcizama. Naravno, sve to je dio scenarija prema kojem na sjednici neće biti zastupnika SNSD-a i pod uvjetom da stranke iz Federacije koje su dio vlasti uspiju imati natpolovičnu većinu od onih koji su prisutni

Hoće li doći do povećavanja akciza na gorivo pitanje je na koje, s obzirom na stalno prisutna iznenađenja u bh. politici, nemoguće odgovoriti pa čak ni dan prije sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi se trebalo glasovati o ovom zakonskom rješenju. U igri je nekoliko matematičkih scenarija koji uključuju postojanje, odnosno nepostojanje entitetske, ali i proste većine, a sve ovisi od toga hoće li stranke vladajuće većine iz Federacije u drugom krugu glasovanja uspjeti osigurati natpolovičnu većinu.

Jasno je kako Savez za promjene neće, barem prema dosadašnjem opredjeljenju, glasovati za povećanje akciza i taj su stav ponovili u više navrata, dok je stav SNSD-a, koji je nedavno potvrdio predsjednik stranke Milorad Dodik, kako se oni neće pojaviti na sjednici.

Scenariji i ishod

Takva situacija pokazuje kako Zakon neće imati potrebnu entitetsku većinu u prvom krugu glasovanja budući da Ustav nalaže kako je za svako zakonsko rješenje potrebna trećina zastupnika iz svakog entiteta.

SNSD je pri stavu kako SDS mora preuzeti odgovornost na povećanje nameta uz opasku kako je na potezu državna razina vlasti, odnosno kako je to obveza vladajuće strukture na razini BiH čiji je dio Savez za promjene. Jasno je kako SNSD i Savez za promjene međusobno prebacuju lopticu odgovornosti za ovo zakonsko rješenje pa bi se zbog takve situacije moglo dogoditi da u drugom krugu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama ipak bude usvojen. Naši izvori upućeni u situaciju ističu kako u drugom krugu glasovanja neće biti dovoljno glasova protiv iz Republike Srpske tako da pretpostavljaju kako će zakonsko rješenje o povećanju akciza proći.

Naime, Ustav kaže kako se u drugom krugu glasovanja odluke donose većinom onih koji su prisutni i koji glasuju pod uvjetom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine ili više zastupnika iz svakog entiteta. Ukoliko SNSD uistinu ne bude na sjednici, a Savez za promjene sa svojih sedam zastupnika (od ukupno 14 iz RS-a) bude protiv to u drugom krugu neće biti dovoljno za zaustavljanje zakonskog rješenja o akcizama. U konačnici, moglo bi se čak dogoditi i da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama prođe bez ijednog srpskog glasa. Naravno, sve to je dio scenarija prema kojem na sjednici neće biti zastupnika SNSD-a i pod uvjetom da stranke iz Federacije koje su dio vlasti uspiju imati natpolovičnu većinu od onih koji su prisutni. Ustav ponovno kaže kako je prvi preduvjet da odluka dobije većinu glasova onih koji su prisutni i glasuju. Drugim riječima ukoliko se SNSD ne pojavi na sjednici u Zastupničkom domu će biti 36 zastupnika, tako je strankama vladajuće većine potrebno 18 ruku da bi ispunile ovaj uvjet. One to u ovom trenutku imaju, ali pod uvjetom da SDA bude jedinstven.

SNSD vjerojatno neće sudjelovati

Jučer je zastupnica u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Milica Marković u razgovoru za Vijesti.ba kazala kako će SNSD danas biti u zgradi, a hoće li ući u salu Parlamenta opredijelit će se na sjednici Kluba koja će biti održana prije sjednice Zastupničkog doma.

– Do danas je poznato da je stav predsjednika Milorada Dodika, ali i potpredsjednika Nikole Špirića da SNSD ne treba i vjerojatno neće sudjelovati u usvajanju izmjena Zakona o akcizama, te da je njegovo izglasavanje prvenstveno obveza vladajuće strukture na razini BiH u kojoj sudjeluje i Savez za promjene, prije svega SDS. SNSD je tu oporba i naša obaveza nije da moramo glasovati, kazala je ona.

Kada su u pitanju odnosi SNSD-a i Saveza za promjene glede zakonskog rješenja o akcizama,

u SDS-u ističu kako ne vide razlog zašto bi razgovarali s predstavnicima SNSD-a na ovu temu. S druge pak strane iz SNSD-a šalju poruke prema kojima se SDS ne ponaša u skladu s odgovornošću i pozicijom koju ima kao stranka na vlasti. Smatraju i kako je to razlog zbog kojeg pokušavaju lopticu prebaciti na SNSD.

 

PREDLOŽENI ZAKONI: Osim Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, po hitnom postupku, a kojim je predviđeno poskupljenje nafte i naftnih derivata na dnevnom radu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

 

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *