Zabrinjavajuće stanje u medijima

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini kazao je kako je stanje u medijima u BiH zabrinjavajuće i poručio da politika ne smije uticati na slobodu medijskog izražavanja niti stranke na izbor menadžmenta u medijskim kućama

Desir  je jučer u Sarajevu izjavio da je svaki napad na novinara napad na pravo društva da bude informirano, te da svaki napad mora biti temeljno istražen i da se ne smije dozvoliti da počinioci ostanu nekažnjeni.

“Moj prvi prioritet jeste sigurnost novinara, i tu ne mislim samo na fizičku sigurnost, već i na potrebu da temeljno bude istražen svaki napad na novinara, što podrazumijeva i zastrašivanja, te političke i financijske pritiske”, rekao je Desir na konferenciji za novinare.

Javni emiteri

On je poručio da ti napadi moraju biti osuđeni na najvišem nivou, da bi počionici bili privedeni pravdi.  Desir je naveo da je tokom posjete BiH razgovarao sa predstavnicima vlasti i o sistemu javnog emitiranja.

“Razgovarali smo o okončanju procesa prelaska sa analognog na digitalno emitiranje, da bi bili ispoštovani krajnji rokovi koji su postavljeni međunarodnim propisima na ovom polju”, naveo je Desir.

On je napomenuo da su neki koraci već poduzeti da bi bila izvršena digitalizacija, i to u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, ali da je hitno potrebno uvesti digitalizaciju u cijeloj BiH.

“Svako dalje odgađanje ovog prelaska izazvat će probleme za cijeli sektor emitiranja  u smislu medijskog polariteta, ali i u smislu financijske održivosti”, upozorio je Desir, koji se tokom posjete BiH sastao sa zvaničnicima u BiH, predstavnicima medija, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i predstavnicima međunarodne zajednice.

Kada je riječ o nezavisnosti javnog emitera, Desir je konstatirao da je situacija veoma problematična i zabrinjavajuća.

“Javni emiteri bi trebalo da budu odvojeni i nezavisni od političkog utjecaja na entitetskom i nivou BiH. Javne servise ne treba iskorištavati u svrhu političkih stranaka”, poručio je Desir i najavio da će pitanje političke nezavisnosti javnih emitera biti u fokusu interesa OSCE-a, koji je ponudio i pomoć u pravnom reguliranju svih ovih pitanja.

Sigurnost novinara

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton rekao je da postoje brojni izazovi u vezi sa medijskim i slobodama izražavanja u BiH, uključujući prijetnju novinarima, propagandu, lažne vijesti, kao i nedostatak zakona koji reguliraju transparentnost u vlasništvu nad medijskim kućama.

“Situacija je zakomplicirana i otežana zbog ekonomske situacije u BiH. Mnogi novinari se često pribojavaju za svoj posao i čine kompromise na štetu istinski profesionalnog novinarstva. Ponekad pribjegavaju senzacionalizmu da bi povećali prihode, a ponekad se okreću marketinškim metodama da bi postigli uspjeh u poslu”, naveo je Berton.

On je napomenuo da sigurnost novinara ostaje i dalje važno pitanje u kontekstu medijske slobode u BiH i državama članicama OSCE-a.

“Dodatni trud treba uložiti u stvaranje sigurnijeg okruženja za novinare, ne samo u BiH, već i širom svijeta. Sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju sastavne dijelove funkcionalnog demokratskog društva i mora se štititi”, rekao je Berton.

On je ukazao da svaki napad na novinara predstavlja napad na ove vrijednosti.

“Vlast mora omogućiti novinarima da rade bez zastrašivanja i bilo kakvog uticaja”, poručio je Berton.

Mehanizmi se ne primjenjuju

 Desir je održao i sastanak sa zamjenikom ministra prometa i veza BiH Sašom Dalipagićem pri čemu je kazao kako je zabrinut zbog stanja u oblasti sloboda medija u BiH. Sugovornici su se suglasili da je govor mržnje sveprisutan u elektronskim medijima, te da regulativa ne prati u dovoljnoj mjeri razvoj medija.

-Mehanizmi koje na raspolaganju imaju Regulatorna agencija za komunikacije i Vijeće za tisak, kao nadležna tijela za sankcioniranje govora mržnje u elektronskim, odnosno printanim medijima, ne primjenjuju se u punom kapacitetu, kazali su iz Ministarstva prometa i veza BiH. Govoreći o Javnom RTV sustavu, Dalipagić je istakao da je osnovni problem cijelog RTV sustava, pa tako i njegovog financiranja, sam koncept, te da bi Javni servis trebalo da odražava nacionalno i teritorijalno uređenje BiH. Govoreći o digitalizaciji, Dalipagić je istakao da je prva faza digitalizacije završena i da su tri glavna centra pokrivena digitalnim signalom. On je naglasio da je trenutno, zbog tehničkih nedostataka, poništen postupak javne nabavke opreme za drugu fazu digitalizacije i da se uskoro očekuje ponovno raspisivanje tendera. Dalipagić kaže da su osigurana sredstva u iznosu od 40 milijuna maraka, kako je spremna dokumentacija za završnu treću fazu, te da se može raspisati objedinjeni tender za fazu dva i tri.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *