Zabrinjavajuća erozija Hrvata i Srba u vrhu SDP-a

Predsjednik SDP-a je Nermin Nikšić, bošnjačke nacionalnosti i treba dodati kako nikada do sada na čelu SDP nije bila osoba hrvatske ili srpske nacionalnosti. Od 8 potpredsjednika SDP samo su Lana Prlić, Hrvatica i Miro Lazović, Srbin.

Predizborna kampanja i saga oko famoznoga ujedinjenja ljevice i juriša na svrgavanje nacionalnih stranaka s vlasti u drugi plan baca zabrinjavajuću eroziju utjecaja Hrvata i Srba na političku strategiju i praksu u SDP-u koji sve se više gubi multinacionalnu dimenziju kojom se u toj stranci kite više do dva desetljeća.

Neslaganja

Iako SDP najavljuje zajednički izlazak na opće izbore s DF-om i nekim drugim građanskim strankama i žele dobre rezultate Dnevni list doznaje od izvora upućenoga u sve detalje odnosa u SDP-u kako stanje u toj stranci nije baš idilično i ne ulijeva previše optimizma da će Nermin Nikšić sa svojim suradnicima doista povratiti ugled stranke i uz pomoć bratskoga DF-a, a možda i još nekih stranaka, svrgnuti nacionalne stranke s vlasti.

Kao što je poznato SDP je unazad nekoliko godina uzdrman s nekoliko teških unutarnjih kriza i odlaskom brojnih poznatih članova među kojima i bivšega lidera Zlatka Lagumdžije, sadašnjega čelnika DF-a Željka Komšića i cijele plejade poznatih esdepeovaca, poput Nijaza Skenderagića, Nermina Pećanca, Lidije Korać, Sejfudina Tokića, Emira Suljagića, Mire Lazovića i Ive Komšića koji su se ipak kasnije vratili u matičnu stranku. Nakon izravnoga izbora po modelu jedan član-jedan glas i izbora novoga rukovodstva na čelu s Nerminom Nikšićem članstvo i simpatizeri su vjerovali kako će se odnosi stabilizirati i kako će stranka ubrzano krenuti putem oporavka.

Godinu dana prije parlamentarnih izbora možda se može pričati o nekoj prividnoj stabilizaciji SDP-a, ali doznajemo kako u toj stranci i dalje tinjaju nezadovoljstva koja se nekako zadržavaju unutar utvrde SDP-a u Alipašinoj ulici i ne izlaze u javnost. Između brojnih personalnih neslaganja u zadnja tri ili četiri mjeseca su na površinu isplivali sukobi i nezadovoljstva oko multinacionalnosti te stranke. Možda je to za neupućene prilično šokantno otkriće, jer se SDP od svoga osnutka ponosio multinacionalnom idejom unatoč tvrdnjama nekih suprotstavljenih krugova među Hrvatima i Srbima kako je SDP zapravo bošnjačka stranka. Zadnja zbivanja oko izbora čelnika u sarajevskom županijskom SDP-u u svibnju ove godine, ali i nacionalna zastupljenost u samom vrhu SDP ipak dokazuje da ta stranka u praksi zabrinjavajuće radikalno odstupa od principa multinacionalnosti i da u SDP glavnu i dominantu riječ vode bošnjački dužnosnici.

U Sarajevu predsjednici svi Bošnjaci

Ako analiziramo nacionalnu strukturu u samom vrhu SDP-a činjenice su neumoljive. Predsjednik SDP-a je Nermin Nikšić, bošnjačke nacionalnosti i treba dodati kako nikada do sada na čelu SDP nije bila osoba hrvatske ili srpske nacionalnosti. Od 8 potpredsjednika SDP-a samo su Lana Prlić, Hrvatica i Miro Lazović, Srbin. Funkciju generalnog sekretara SDP-a, koja ima ogromnu težinu u ovoj stranci, trenutno zauzima Irfan Čengić, po nacionalnosti također Bošnjak. Izvor Dnevnoga lista otkriva kako je potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović tražio prepoznatljivu popunu vrha SDP-a uglednim članovima hrvatske i srpske nacionalnosti jer je uvidio nacionalni rebalans, pa je navodno predlagao da se za potpredsjednike stranke imenuju Anto Domazet ili Ivo Komšić. Međutim, te prijedloge Nermin Nikšić nikada nije uvrstio u raspravu i stavio na odlučivanje. Ako se znaju ove činjenice onda je posve jasno zbog čega SDP ne može ozbiljno napraviti prodor, i nikada nije niti konkretno pokušao, na područja gdje su Hrvati ili Srbi brojčano dominantni narod.

Na području glavnoga grada Sarajeva, multinacionalna slika SDP-a je totalno zatamnila. Na čelu županijskog odbora SDP-a u Sarajevu je Damir Mašić, bošnjačke nacionalnosti ali je i upadljivo što su na čelu svih 10 sarajevskih općinskih organizacija predsjednici bošnjačke nacionalnosti. Na izborima za županijskog predsjednika SDP-a u svibnju odvijala se prava drama. Za predsjednika je jedini kandidat bio Miro Lazović da bi praktično zadnjega dana svoju kandidaturu objavio i Damir Mašić. Podsjećamo Mašić je rođen u Gračanici, a Lazović u Sarajevu.

Prekid komunikacije s Lagumdžijom

Zanimljivo je kako su Nermin Nikšić i bivši lider SDP-a Zlatko Lagudmžija prekinuli svaku komunikaciju. Posrnuloga Lagumdžiju zaobilaze u visokom luku i mlađahni karijeristi u stranci koje je on iznjedrio i brusio, poput Saše Magazinovića i Damira Mašića.

Problemi s DF-om

Navodno postoje i problemi i otpori unutar SDP-a i DF-a oko zajedničkoga izlaska na izbore a poglavito oko mogućega ujedinjenja dvije stranke. Prema nekim procjenama najmanje 30 posto članstva SDP-a pokazuje netrpeljivost prema Željku Komšiću i DF –u dok je istodobno u DF možda i veći postotak onih u koji ne podnose Nikšića i SDP i protive se spajanju dvije stranke. Naravno, kandidatske liste i pozicioniranje na tim najavljenim zajedničkim listama već unose nemir i razdor među ambicioznim jastrebovima u obje stranke. Bit će to vraški teško sve namiriti i pomiriti.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

2 thoughts on “Zabrinjavajuća erozija Hrvata i Srba u vrhu SDP-a

 • listopad 2, 2017 at 4:38 pm
  Permalink

  Bih je vjestacka fasisticka ilegalna Nato drzava koja silom opstaje

  Reply
 • listopad 2, 2017 at 10:58 pm
  Permalink

  Vecina gradjana [Srbi i hrvati] nevoli i nezeli BIH a muslimani mrze i jedne i druge ali zele tudje i da vladaju cijelom tzv Bih

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!