Zabrana pušenja podijelila javnost

Zakon kojim se pokušava kontrolirati i ograničiti uporaba duhana i duhanskih proizvoda potpuno je podijelio javnost u Federaciji.

S jedne strane vlast, aktivisti nevladine udruge i nepušači su stava kako se konačno mora stati u kraj pušačima i uvesti red i u prodaju i reklamiranje cigareta, dok s druge strane ugostitelji i ovisnici o cigaretama glasno odbijaju bilo kakvu striktnu zabranu.

Svaka javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH izazove nove i jače reakcije.

Ugostitelji protiv

Ugostitelji tvrde kako će ovaj zakon dovesti do gubitka velikog broja radnih mjesta u ugostiteljstvu. Predstavnici Udruge hotelijera i restoratera BiH jučer su prisustvovali i glavnoj javnoj raspravi o ovom zakonu koja je održana u federalnom Parlamentu. Direktor tog Udruge Amir Hadžić naglasio je da su oni za zakon, ali da se primjeni kao u susjednoj Hrvatskoj, ili kao u Austriji ili Dansko i Grčkoj.

– Tamo postoji mogućnost da se mali objekti, posebno oni do 40 ili 50 kvadrata, opredijele da li će biti prostori za pušače ili nepušače. Ove rezultate, koje su nam stranci donijeli, da neće biti ugrožena radna mjesta u ugostiteljstvu su obmana, tvrdi Hadžić.

Podsjetio je na situaciju iz Hrvatske kada je veliki broj zaposlenih u ugostiteljstvu ostao bez posla nakon primjene zakona koji je bio rigorozan.

– Budite sigurno preko 20.000 ugostiteljsko-turističkih objekata u BiH da po jedan radnik ostane bez posla, nitko o njima neće razmišljati. Treba voditi računa i postaviti uvjete i standarde, koji su minimalni da bi unutra bio prostor za pušače, rekao  je Hadžić.

 Argumenti “Za”

Tajnik Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk je naglasila kako je pušenje odavno u svijetu prepoznato kao ozbiljna bolest ovisnosti, koja uzrokuje brojne bolesti.

– Bilježimo 11.000 smrti godišnje obzirom da je duhan jedan od vodećih rizikofaktora kod pojave bolesti i morbiditeta… Mjerama u zakonu, vršimo nadzor nad prometom i upotrebom duhanskih proizvoda i preveniramo odgovarajuća ponašanja, kako bi ispunili glavni cilj donošenja zakona, a to je zaštita i unapređenje javnog zdravlja stanovništva i stvaranje okruženja bez duhanskog dima, istakla je Bodnaruk.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar upoznao javnost s tim da je pušenje uzročnik niza bolesti, kao što su karcinomi, akutni infarkt miokarda, moždani udar…

– Sve te bolesti uvelike opterećuju naš zdravstveni sustav i nažalost narušavaju zdravlje naših sugrađana. Brojke koje naš zavod prikuplja, kroz svoje poslove, nisu nimalo ohrabrujuće. U Federaciji umire 11.000 ljudi godišnje od bolesti koje se mogu povezati sa pušenjem. To su brojke koje uistinu moraju zabrinuti sve nas i naše građane i upravo na tom tragu je Nacrt zakona koji je na javnoj raspravi. Od zakona očekujemo da se ti trendovi zaustave, pa onda smanje, rekao je Pehar.

On je dodao da prema istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo FBiH skoro 44 posto odraslog stanovništva puši, a više od 50 posto njih je svakodnevno izloženo pasivnom pušenju.

Frank Chaloupka, američki ekspert iz kontrole duhana sa Univerziteta Illinois u Chicagu, tvrdi da je zakon kakav FBiH ima u formi nacrta dobar i za ekonomiju, a ne samo za javno zdravstvo.

Sredinom ove godine u federalnom Parlamentu je usvojen nacrt spomenutog zakona, a nakon obavljenih javnih rasprava Nacrt će biti proslijeđen Vladi, te ponovno Parlamentu na konačno usvajanje.

Prosvjedna šetnja

Jučer je na ulicama Sarajeva Udruga Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) organizirala mirnu šetnju u znak podrške donošenju zakona. Kazali su kako mirnom šetnjom žele skrenuti pozornost na hitnu potrebu uvođenja novog zakona o kontroli duhana i sveobuhvatnih mjera kontrole duhana, koje ne podrazumijevaju samo potpuno ograničenje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, nego i mnoge druge mjere koje se tiču prodaje, reklamiranja, pakiranja, sponzoriranja od strane duhanske industrije…

“Ovo je zakon koji ima potencijal da spasi tisuće života ukoliko se usvoji”, poručila je Arijana Knežević, menadžer za komunikacije PROI-a. Oštro je govorila o duhanskoj industriji ustvrdivši kako se često koriste front grupama, među kojima su ugostitelji i razna udruženja za prava pušača, koja žele predstaviti ovakve zakone kao nešto što predstavlja prijetnju po promet i profit ugostiteljskih objekata.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!