Za glasovanje iz inozemstva pristiglo 38.236 prijava

Uvjete za registraciju ispunjava 22.906 prijava, dok 2.178 prijava ima nedostatke – nije potpisan obrazac, nedostaje validan dokaz o identitetu i slično. SIP je u slučajevima, kada je to moguće, obavijestio podnositelje prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u prilici, navode iz SIP BiH

SARAJEVO – Gotovo da i nema stranke u Bosni i Hercegovini iz sva tri naroda da dobar dio svoje strategije za iduće izbore nije bazirala na iseljeništvo računajući kako će im ti glasovi donijeti prevagu na listopadskim izborima. Naravno, kako to inače i jeste slučaj s bh. politikom, tu dolazimo do apsurdne situacije da stranke traže podršku onih koji su zbog istih tih politika pobjegli iz zemlje “glavom bez obzira”. Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovilo je kako rok za prijavu birača za glasanje izvan BiH ističe u utorak, 24. srpnja te kako je do 17. srpnja za glasovanje iz inozemstva SIP primio 38.236 prijava, od čega je do sada obrađeno 25.084.

– Uvjete za registraciju ispunjava 22.906 prijava, dok 2.178 prijava ima nedostatke – nije potpisan obrazac, nedostaje validan dokaz o identitetu i slično. SIP je u slučajevima, kada je to moguće, obavijestio podnositelje prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u prilici. U utorak ističe rok i za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH, kao i za birače sa prebivalištem u Brčko distriktu za određivanje biračke opcije u vezi sa izborom entitetskog državljanstva, navode iz SIP BiH.

Ovjera listi

Isto tako, ova institucija ovjerila je 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke. Do isteka roka za predaju kandidatskih listi, odnosno do 9. srpnja, kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.600 kandidata.

– Nedostaci se odnose na neadekvatnu zastupljenost spolova prema odredbama zakona, odustajanje od kandidature ili na činjenicu da kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao te zbog drugih razloga. Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, bit će obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula do 16 sati otklone te nedostatke, stoji u priopćenju SIP.

Navodi se kako je odbijena ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike RS-a jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH. Također, odbijena je ovjera dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Rokovi

Ovjera je odbijena za tri kandidatske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

– U skladu sa Uputom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji su zakazani za 7. listopada SIP BiH će do 23. kolovoza objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja, navodi se. Isto tako, na sjednici je razmatrano Izvješće o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine i počela proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *