Wolfgang Petritsch se zalaže za ‘Dayton 2’

BEČ – Mogu da zamislim format nalik Dejtonskom sporazumu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda raščistila postjugoslavenska situacija i kako bismo se fokusirali na vitalna politička i ekonomska pitanja i budućnost Europske unije, ocijenio je Wolfgang Petritsch, austrijski diplomat i bivši specijalni izaslanik Europske unije za Kosovo.

On je za beogradski dnevni list Danas kazao da smatra da će rujanski sastanak u Bruxellesu predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, biti ključan i da se iskreno nada da će doći do postizanja sporazuma u skorije vrijeme.

“Nisam u ličnom kontaktu s njima, ali sam čitao neke od njihovih izjava. Hajde da podržimo hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče”, istakao je Petritsch.

Petritsch je dodao da poštuje mišljenje njemačke kancelarke Angele Merkel o nepromjenjivosti granica na Balkanu, ali imajući u vidu komplicirani dijalog između Beograda i Prištine, uvjeren je da treba pažljivije slušati političke donositelje odluka u tim dvjema prijestolnicama.

Možda posljednja šansa za rješenje

Kako ističe, posle dogovora o rješenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje posljednji neriješeni povijesni konflikt između Srba i Albanaca, gdje se otvara šansa, smatra, možda posljednja u godinama koje dolaze.

Petritsch upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu, navodeći da bi to bilo u interesu pojedinih političkih aktera – i domaćih i međunarodnih – da nastave da destabiliziraju države u regiji.

“Hajde da učinimo sve da to spriječimo”, kaže Petritsch, napominjući da postoji mogućnost da bi naredni saziv Europske komisije mogao da izbjegne da riješi pitanje Kosova, jer prethodni saziv to nije učinio.

“Tajming za donošenje odluke jeste, dakle, od suštinske važnosti”, naglašava Petritsch, koji je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Al Jazeera.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *