Wigemark u Mostaru: Studenti nisu buduća generacija, oni su već sada tu

MOSTAR – Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark jučer je u okviru info dana projekta “EU for You – E4U”, koji se vodi pod zanimljivim sloganom  ‘Upalimo svjetlo’ , razgovarao sa studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Ekonomskog fakulteta Univerziteta ”Džemal Bijedić”.

Radi se o projektu Ureda specijalnog predstavnika EU u okviru kojeg studenti dodiplomskih studija s 14 javnih bh. sveučilišta i fakulteta, uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata, rade na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebice u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Nužne promjene

„Želimo čuti mišljenja mladih o situaciji u državi, njihovom životu i budućnosti te što misle o Europskoj uniji. Impresioniran sam kvalitetom studenata, njihovim ambicijama i pozitivnim stavovima, unatoč relativno negativnom raspoloženju u državi“ – kazao je Wigemark uoči početka predavanja koje održao studentima.

Po njegovim riječima, Bosni i Hercegovini nužne su promjene, što podrazumijeva socio-ekonomske reforme te reformu obrazovanja.

„Na sastanku s rektorima svih javnih sveučilišta, rektori su izrazili svoju frustriranost zbog nedostatka sredstva za istraživanja, zbog loše infrastrukture. Unatoč tome, oni imaju studente, njihovu ambiciju, pozitivan duh. Oni nisu buduća generacija, oni su sada tu. To je generacija koja će glasovati na sljedećim izborima“ – poručio je Wigemark.

Dodao je kako je važno slušati studente, naglasivši kako je od studenata čuo bolje komentare o socijalno-ekonomskom stanju, nego od drugih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Socijalno-ekonomske reforme

Dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u ulozi domaćina ovog događaja, Mila Gadžić kazala je kako nove generacije zaslužuju bolju budućnost te da će u razgovoru sa studentima saznati što mladi ljudi misle o procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji.

„Očekujem da će studenti u razgovoru s veleposlanikom Wigemarkom dati svoje viđenje odgovora na različita pitanja i izazove koji se postavljaju, posebice u području obrazovanja, zapošljavanja mladih obrazovnih ljudi, ali i pitanja koja su vezana za izgradnju boljeg društva i društveno-ekonomskog sustava koji je svima nama potreban“ – dodala je dekanica Gadžić.

Prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta ”Džemal Bijedić” Veldin Ovčina rekao je kako će se studenti potruditi iznjedriti marketinšku kampanju koja će probuditi svijest javnosti o potrebi socijalno-ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako su prošle godine, u okviru istog projekta, mostarski studenti osmislili kampanju “Kliknimo DA za bolje obrazovanje” kojom su probudili javnost, animirali pažnju šire društvene zajednice i osvojili nagradu za najbolju “guerilla kampanju”, odnosno kampanju koja je s najmanje troškova ostvarila najveći kreativni pristup).

„Vjerujem da će studenti i ove generacije uraditi dobru kampanju“ – naglasio je Ovčina.

Koristan projekt

Govoreći o samom projektu, studenti ga smatraju korisnim zbog više aspekata.

“Smatram da je ovaj projekt od velike važnosti, jer bi upravo naše generacije u nekoj bližoj budućnosti, mogle biti ključ ulaska BiH u EU. Pored toga, htio bih naglasiti kako sam upućen u sadržaj koji su kolege radili prošle godine i nadam se da će se i ove godine također ostaviti pozitivan dojam”- kazao je Franjo Skoko, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i jedan od aktivnih sudionika u ovom projektu.
“Ovo je zaista hvale vrijedan projekt, koji je izvrsna edukacija za nas studente.Smatram da je BiH na dobrom putu prema EU, upravo iz razloga što je velik broj nas mladih uključeno. Također sam ostvarila velik broj poznanstava”- istaknula je studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, Alma Mujela koja je prošlogodišnji sudionik projekta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *