Wicker: Mladi će napustiti BiH jer se negdje drugdje mogu probuditi s nadom

Potencijal BiH nikada neće biti ostvaren, osim ako, stanovnici te zemlje ne odluče da žele bolje lidere. Nadam se kako će jednom, tijekom mog životnog vijeka, netko ustati i reći “Moramo ući u 21. stoljeće”. Mladi će napustiti BiH jer drugdje vide bolju priliku. Negdje drugdje se mogu probuditi s nadom, kazao je Wicker

MOSTAR – Ukoliko Bosna i Hercegovina ostane kakve je sada, potpuno je nemoguće da se integrira u europsku sferu, vrlo je jasno poručio senator Roger Wicker, koji je jedan od ključnih američkih dužnosnika kada je Balkan u pitanju.

Ne radi se o ničem novom, svatko tko poznaje prilike u BiH, ali i cijelom zapadnom Balkanu svjestan je da smo svjetlosnim godinama udaljeni od EU-a, uz sve probleme koje i sama Unija ima. Najveći problem je taj što naši vlastodršci se ne žele mijenjati i gledati u budućnost, tako da su nas već uvelike pretekle zemlje koje su nam ne tako davno gledale u leđa.

– Potencijal BiH nikada neće biti ostvaren, osim ako, stanovnici te male zemlje ne odluče da žele bolje lidere. Nadam se kako će jednom, tijekom mog životnog vijeka, netko ustati i reći “Moramo ući u 21. stoljeće”, kao što su učinile mnoge zemlje u svijetu. Mladi će napustiti BiH jer drugdje vide bolju priliku. Negdje drugdje se mogu probuditi s nadom, kazao je za Glas Amerike Wicker.

Drugačije kazao, oni koji se svako jutro bude u BiH, ustaju bez ikakve nade u bolje sutra.

BiH nije u središtu interesa

Uz niz problema s kojima muku mučimo, on je naveo segregaciju u školama kao jedan primjer situacije koja nije u skladu sa suvremenom civilizacijom.

– Sada još uvijek tražite da djeca, kada uđu u školu, jedna etnička grupa ode u učionicu desno, a druga lijevo. To je nepojmljivo. Sada je 2018. i to bi bilo neprihvatljivo bilo kojem zapadnom lideru, istaknuo je Wicker.

Nadalje, jasno je kazao kako trenutno BiH nije u fokusu interesa SAD-a, što je i logično ukoliko znamo koliko je kriznih područja na planeti. Wicker je obećao da će potaknuti veću pažnju Kongresa kada je BiH u pitanju, ali i naglasio da je Amerika, kao svjetska sila, trenutno posvećena većim problemima, poput denuklearizacije Sjeverne Koreje.

– Nadam se da naši prijatelji u Bosni shvaćaju kako postoji samo određeni broj stvari koje možemo raditi u isto vrijeme i možda razumljivo da BiH nije u središtu naše pažnje, poručio je američki senator.

 “Ruski pipci nad BiH”

O situaciju u našoj zemlji, zapadnom Balkanu ali i “lomljenu” interesa velikih sila na ovom području ponovno je pisao ugledni američki politički magazin Foreign Policy.

Tako navode da svi koji misle kako Rusija ne iskorištava svaki politički vakuum u Europi koji su kreirale SAD trebaju samo pogledati Balkan. Smatraju da u posljednjih nekoliko godina, kako je fokus Washingtona odlutao iz tog dijela svijeta, Rusija se zainteresirala za iskorištavanje prilika razvoja svog utjecaja.

– Glavna meta Moskve nije Hrvatska, koja je članica EU i NATO-a, niti Srbija koja ima dugu prijateljsku povijest s Rusijom. Kremlj je fokusiran na BiH, zemlju koja je okrenuta Zapadu, ali koja je sklona destabiliziranju pogotovo pred ovogodišnje listopadske izbore. BiH je administrativno podijeljena na dva entiteta – Federaciju koja je sačinjena većinom od hrvatskog i bošnjačkog stanovništva te Republiku Srpsku sa srpskom većinom. Ruska politika usmjerena je ka ohrabrivanju separatizma u RS-u, stoji u tekstu Foreign Policy.

Dodaju kako najveći utjecaj Kremlja se provodi kroz sigurnosne agencije RS-a jer entitetska policija blisko surađuje s Moskvom u obavještajnom sektoru, protuterorističkim aktivnostima i borbi protiv cyber kriminala. Za sada, piše list, veze Banje Luke i Moskve su simbolične, ali veze će jačati ukoliko Dodik pobijedi na listopadskim izborima. Rusija vjerojatno neće činiti nagle poteze, ali će njen utjecaj izazvati Sarajevo ili Zapad da reagira ili spriječi eventualnu secesiju prilikom čega će uloga Rusije postati očigledna.

– Rusija bi mogla postati nepredvidljiva, a ukoliko zatvori oči Zapad bi tada mogao otkriti da je za bilo kakvu intervenciju u BiH prekasno, zaključuje Foreign Policy u svom tekstu.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *