Vučiću odobrena posjeta Kosovu

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je u srijedu srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da je Priština spremna prihvatiti “svaku pomoć” u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Thaci i Vučić telefonski su razgovarali

Thaci i Vučić telefonski su razgovarali u srijedu poslijepodne, dan nakon ubojstva Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici koje je izazvalo pojačane napetosti između Beograda i Prištine te Srba i Albanaca na Kosovu. Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative “Srbija, demokracija, pravda”, ubili su nepoznati počinitelji ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Vučić je zatražio od Thacija da u istrazi sudjeluju srbijanski državni organi, priopćio je ured srbijanskog predsjednika, a Thaci je na Facebooku napisao da je pružio uvjeravanja Vučiću da su “kosovske vlasti spremne, u skladu s važećim zakonima, surađivati i prihvatiti svaku pomoć”. Thaci je rekao da kosovske institucije provode intenzivnu istragu kako bi se pronašli i priveli pravdi počinitelji ubojstva. “Obojica predsjednika naglasila su potrebu da se nadležnim tijelima da dovoljno vremena kako bi svoj rad obavile na profesionalan i nezavisan način”, rekao je Thaci, prenosi Hina.

Prema priopćenju ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je još jednom zatražio od Thacija da prihvati sudjelovanje srbijanskih organa u provođenju istrage kako bi se taj gnjusni zločin riješio u najkraćem mogućem roku. Obojica su se suglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu, ključan za obje strane, dodaje se u priopćenju predsjednika Vučića koji će u subotu i nedjelju posjetiti Kosovo.

Vučić: Ubojstvo Ivanovića “teroristički akt”

Vučić je u utorak ocijenio da je ubojstvo Ivanovića “teroristički akt” i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju “u istrazi i otkrivanju istine”. U srijedu ujutro mu je odgovorio kosovski ministar pravde Abelard Tahiri rekavši kako su “dobrodošle sve informacije”, od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.

Glavni tužitelj u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da ubojstvo istražuju dva tužitelja – Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović. Istodobno, tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak o ubojstvu Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo “prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma”.

Vučiću odobrena posjeta Kosovu 20. siječnja

Kosovske vlasti su odobrile posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu ovog vikenda, a nakon ubojstva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, javlja agencija Anadolija. Jetlir Zyberaj, šef kabineta i visoki politički savjetnik zamjenika kosovskog premijera Behgjeta Pacollija, potvrdio je za Anadoliju da je odobrena Vučićev posjeta Kosovu. “Na osnovu zahtjeva upućenog institucijama Kosova iz Predsjedništva Srbije za posjetu Kosovu, mi smo dali dozvolu za tu posjetu i očekujemo da će se on dobro ponašati i da će poštovati pravila dozvole tijekom boravka na Kosovu”, kazao je Zyberaj.

Vučić će, kako je najavljeno iz Beograda, u subotu tijekom dana posjetiti Mitrovicu, a u subotu uvečer i Gračanicu, gdje će razgovarati s pripadnicima srpske zajednice.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da će predsjednik Srbije boraviti za vikend na Kosovu kako bi smirio tenzije i ohrabrio građane poslije ubojstva lidera Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda Olivera Ivanovića.

“To je sigurnosno rizična posjeta za njega [Vučića], ali je i izuzetno bitna – pokazat će da država Srbija stoji u potpunosti iza srpskog naroda i poslije posjete situacija će biti u potpunosti jasna”, rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

 

One thought on “Vučiću odobrena posjeta Kosovu

  • siječanj 19, 2018 at 3:30 pm
    Permalink

    VUČIĆU USKORO ĆEŠ TRAŽITI I ODOBRENJE ZA ULAZAK U VOJVODINU? TI NISI VUK, NITI VUČIĆ, TI SI ZEC!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *