VUČIĆ: Pripremamo mjere za Kosovo! DAČIĆ: Ovo je trgovinski rat!

“Mi ćemo da reagiramo racionalno i mirno”, rekao je Vučić novinarima i poručio da želi da bude očuvan mir.

Komentirajući to što je visoki predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ferderica Mogherini pozvala Vladu Kosova da hitno ukine odluku o taksi na robu iz Srbije, Vučić je ocijenio da je EU trebalo da reagira i ranije, kada su prištinske vlasti uvele takse od 10 posto, a ne sada kada su uvedene od 100 posto.

“Naći ćemo i osnovni i rezervni plan”, poručio je Vučić.

BiH i Srbija jučer su glasale protiv prijema Kosova u Interpol, a danas je zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj objavio da je Vlada Kosova donijela odluku o uvođenju carina od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su najnovije mjere Kosova da poveća takse za proizvode iz Srbije za 100 posto akt neprijateljstva i objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu.

“To što je poduzela Priština je mjera očajnika koji nema šta više da poduzme – to nisu mjere nego objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu”, smatra Dačić.

On je naveo da su ovakve mjere donesene i da bi se prinudila međunarodna zajednica da prihvati sve zahtjeve Prištine i da bi se isprovocirala teška politička situacija.

“Suočavamo se sa trgovinskim ratom”, izjavio je šef srbijanske diplomacije.

Prema Dačićevim riječima, do toga je dovela i politika nekažnjavanja Kosova.

3 thoughts on “VUČIĆ: Pripremamo mjere za Kosovo! DAČIĆ: Ovo je trgovinski rat!

 • studeni 22, 2018 at 10:53 am
  Permalink

  Mnogo mi je zao za Bosnu sto slusa Beograd, ali za Srbiju to bi trebalo odavno da se desi, Srbija najivse prodaje u Kosovo i sa tim parama lobira protiv nas, dosta je dosta.

  Reply
 • studeni 22, 2018 at 1:39 pm
  Permalink

  Kada nisu u mogućnosti ili nesmiju više da ratuju oružjem onda je Vulinu i Dačiću dobrodošao bilo kakav rat. Riječima, glupostima, pa i trgovinom!

  Reply
 • studeni 23, 2018 at 2:22 am
  Permalink

  Kosovo je drzava i moze da uvodi carine.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *