Vučić pozvao Trumpa da posjeti Srbiju

WASHINGTON – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer kako je s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom dogovorio da ubuduće imaju osobnu komunikaciju.

On je ocijenio kako su njegovi razgovori s Penceom u Bijeloj kući dodatno doprinijeli stvaranju većeg međusobnog povjerenja.

“Dogovorili smo nastavak naše osobne komunikacije i mislim da je ovaj sastanak, poslije važnih razgovora sa senatorima i kongresmenima, dodatno doprinio učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg povjerenja i još snažnijeg prijateljstva”, rekao je Vučić novinarima.

Čestitke Trumpu

Vučić je prenio kako je s Penceom imao izvanredan sastanak, da je čestitao predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i njemu na izbornoj pobjedi, ali i na važnim stvarima koje rade za svoju državu.

Pozvao je Trumpa i Pencea da posjete Srbiju, smatrajući kako će najbolji doček u tom dijelu Europe i šire upravo imati upravo u Srbiji.

“Razgovarali smo o svim ključnim regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima SAD-a i Srbije. Razgovarali smo i oko onih pitanja koja predstavljaju problem za Srbiju i regiju. Jasno smo stavili do znanja da se ti problemi moraju rješavati na miran, civiliziran način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo u stanju zamrznutog konflikta u narednih stotinu godina, već da vidimo što možemo da donesemo kao rješenja u narednom periodu”, istakao je predsjednik Srbije, prenosi Al Jazeera.

Mir i stabilnost u regiji

“Veoma sam zadovoljan. Ovo je šlag na torti uspješne posjete i mislim da će odnosi između Srbije i SAD-a biti sve bolji. Došao sam ovdje da pomognem našoj zemlji da stvorimo bolje odnose za budućnost. Mislim da smo postavili ne temelje, već prvu ploču i počeli da zidamo prvi kat dobre kuće”.

Upitan da li Srbija priznaje, kao i SAD, ustavno ime Makedonije, Vučić je odgovorio da je Srbija priznala ustavno ime Makedonije, iako je ta država priznala neovisnost Kosova.

Također je prenio kako je s Penceom kratko razgovarao i o Bosni i Hercegovini, dodajući da je ono što je zajednički interes, prije svega, mir i stabilnost u regiji, što podrazumijeva mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, a ukoliko toga nema u toj državi, onda je teško da ga ima bilo gdje u regiji.

Piše: G. Š., agencije, svijet@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *