Vučić: Balkan ne može opstati bez mostova

Graditi mostove znači da smo shvatili da je to što smo toliko različiti i isti naš stari i krvavi problem, ali i naša najveća šansa, poručio je Vučić

Bosna i Hercegovina i Srbija spojene su na dvanaest mjesta, sa dvanaest mostova, a dvanaesta premosnica između mjesta Bratunac i Ljubovija bit će u potpunosti gotova već u rujnu ove godine. Ovo je rečeno jučer prilikom obilaska radova na mostu “Bratoljub” od strane vlasti Srbije, Republike Srpske i sa razine BiH.

Predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Republike Srpske Milorad Dodik, te premijeri RS-a i Srbije Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić naglasili su ponovno važnost spajanja srpskog narod sa obje strane Drine, ali i važnost povezivanja Srba s Bošnjacima. Uz spomenute dužnosnike gradilište su obišli i ministri iz Vlade RS-a, Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Povezivanje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako će most “Bratoljub” kada bude završen spojiti srpski narod sa obje strane Drine, ali i Srbe i Bošnjake što ga čini izuzetno vrijednim. Kazao je kako je upravo na mjestu gradnje mosta važno dati odgovor na staro pitanje čija je suština sudbinska “zidovi ili mostovi”.

– Odgovoriti na to pitanje na rijeci Drini koja na pravi način spaja, a ne razdvaja Srbiju i RS, Srbiju i BiH jeste pravi dokaz da smo u stanju da konačno položimo i cijeli ispit onaj na kome su mnoge generacije stradale i to u vlastitoj krvi, naglasio je Vučić.

On je kazao da su mostovi simbolična veza koja omogućava pristojan i zajednički život i koji ukazuju koliko smo potrebni jedni drugima. Prema njegovim riječima, dići most znači da “nismo digli ruke od sebe i onih koji su nam važni”. Vučić je kazao i kako Balkan ne može opstati bez mostova, za vlakove, kamione i ljude koji imaju cilj zajedno raditi i graditi mir i stabilnost na Balkanu.

– Graditi mostove znači da smo shvatili da je to što smo toliko različiti i isti naš stari i krvavi problem, ali i naša najveća šansa, poručio je Vučić.

Rekao je kako je cilj mostova, osim povezivanja ljudi i povezivanje tržišta, gospodarstva i kako ne graditi mostove ne samo da predstavlja grijeh već i veliku glupost.

– Mostovi su uvjet svih naših uvjeta i baza svih naših nada… Ne trebamo kukati već raditi i graditi, rekao je između ostalog Vučić koji je obećao i izgradnju tunela kroz Preskop.

Važnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio se vlastima Srbije koje su prepoznale projekt povezivanja Bratunca i Ljubovije, ali i naglasio kako je most “Bratoljub” konkretan primjer suradnje vlasti u RS-u i Srbiji. Ta suradnja, rekao je Dodik, nikada do sada nije bila bolja i konkretnija.

Odlazeći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je kazao kako je korak preko mosta “Bratoljub” korak u susret bratu i zajedničkoj budućnosti.

Posebno mu je drago što ovaj most ima trake za pješake preko koga će se moći prošetati iz Srbije u Republiku Srpsku.

– Da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gdje ideš budući će sve biti jedno, zaključio je Nikolić.

Most “Bratoljub” projekt je vrijedan oko 13 milijuna eura. Napravljen je na kilometar udaljenosti od centra Bratunca i Ljubovije kako bi se izbjegle gužve kroz ta naseljena mjesta. Most je dug 227 metara i širok 14 metara. “Bratoljub” je 12 most koji spaja BiH i Srbiju, a prije nekoliko mjeseci premijer Srbije i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić dogovorili su rekonstrukciju ostalih 11 mostova koja bi trebala započeti već iduće godine i čija će rekonstrukcija koštati  oko 6,6 milijuna eura.

Ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko izjavio je jučer nakon obilaska radova kako će BiH ispoštovati dogovor i da će do predviđenog roka u listopadu biti izgrađen granični prijelaz do mosta, što treba da financiraju institucije BiH. Vjeruje i da će  Republika Srpska u skladu s dogovorom izgraditi pristupne putove do mosta.

Naglasio je i kako će izgradnja ovog mosta i graničnog prijelaza omogućiti ponovno uspostavljanje teretnog prometa između Bratunca i Ljubovije putem koji će za 80 kilometara biti kraći od ostalih putova između BiH i Srbije.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *