VRHUNAC SUKOBA Vlast i oporba se optužuju za rušenje institucija RS-a

Politička kriza koja s manifestira kroz sukob vlasti i oporbe u Republici Srpskoj je na vrhuncu-predstavnici Saveza za promjene s jedne, a vladajućih stranaka s druge strane međusobno se optužuju za urušavanje institucija RS-a, padaju teške riječi, a reakcije nakon burnih događaja na zasjedanju Skupštine pokazuju koliko je uzavrela atmosfera u tom entitetu te koliko će takva situacija imati odjeka na buduće političke odnose u RS-u koji se dijelom mogu svesti i pod sintagmu zbijanja redova pred ulazak u izbornu godinu.

Podsjećamo, oporbenjaci koji traže odgovore na zastupnička pitanja, zapisnik sa 21. sjednice kao i obrazloženje revizorskih izvješća ponovno su bili stali  iza stola gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo i pištanjem pištaljkama onemogućili dalji rad parlamenta, nakon čega je rukovodstvo NSRS-a izreklo mjeru udaljavanja. Sjednica je nakon toga bez predstavnika Saveza održana u maloj sali na kojoj je skupštinska većina donijela odluke koje su bile na dnevnom redu.

Reakcije na događaje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je pak kako je ponašanje oporbe u Narodnoj skupštini bilo nedolično, dodavši kako oni nisu oporba vlasti, već Republici Srpskoj. Dodik je u izjavi za Srnu naveo kako oporba jedno vrijeme bježi od izjašnjavanja oko onih vrlo bitnih tema i pitanja za RS, a jedno od njih je i rezolucija o vojnoj neutralnosti. Pritom je poručio kako, umjesto što su pištaljkama pokušali zaustaviti rad NSRS-a, bilo bolje da su otišli pred Parlament BiH, ali i Sud i Tužiteljstvo BiH kako bi pokazati da dijele patnju svojih sunarodnjaka iz Podrinja. Istodobno, Dodik je, govoreći o ovim događajima, u intervjuu za RTS upozorio i kako su oni pokazali da je destabilizacija RS kontinuiran posao vanjskih i unutarnjih neprijatelja. Osvrnuvši se na pitanje rada NSRS-a Dodik ja pojasnio kako većina postoji te kako Skupština radi u punom kapacitetu, a to što je netko sam sebe isključio ne znači da je Skupština krnja. Istodobno, potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić upozorio je kako se nakon ove sjednice pokazalo da oporba ima plan koji u prvoj fazi pretpostavlja blokiranje rada institucija RS-a, a u drugoj da pokuša sa uličnim nemirima, dodavši kako od toga ne odustaju zbog nalogodavaca koji to financiraju. Pritom je naveo kako treba vidjeti kako će izgledati realizacija drugog dijela plana.

-U taj dio ulaze pokušavajući diskreditaciju ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača i policije koja predstavlja stup sigurnosti svih u Republici Srpskoj, istaknuo je Špirić.

Stavovi oporbe

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, komentirajući događaje na Narodnoj skupštini kazao je kako oporba neće dopustiti da “vladajuća većina urušava najvišu zakonodavnu instituciju u Republici Srpskoj”.

-Prevarili su nas, jer nismo dobili odgovore na poslanička pitanja i nema tko da obrazloži revizorska izvješća, iako su govorili da će glavni revizor to da uradi. Vladajuća većina uporno krši sve norme, Ustav i zakone i ne znam što je više potrebno da uradimo u Skupštini da bi ih natjerali da poštuju ono što je predviđeno, naglasio je Govedarica, dodavši kako će oporba nastaviti borbu za, kako ističe, poštivanje Ustava i zakona.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović također je optužio vlast za kršenje Ustava, podsjetivši kako je oporba bila konstruktivna te dala tri prijedloga za dopunu dnevnog reda što nije uvaženo. Pritom je odbacio optužbe kako je oporba blokirala rad Narodne skupštine, kazavši kako su “zaustavila nelegalan i jednostran rad”. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić slaže se u ovim ocjenama te je poručio kako je oporba primorana spriječiti vladajuće da donese odluke koje su, kako je kazao, “mimo Ustava, zakona i Poslovnika o radu”. Pojasnio je kako oporba nema nama namjeru blokirati institucije.

“Onog trenutka kada budu poštivani Ustav, zakoni i skupštinski Poslovnik o radu nastavit ćemo sa radom, dodao je Čavić.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *