VODENI VAL Poplavljene kuće, putovi, vodostaji nastavljaju rasti

Na području općine Prijedor, Kostajnice i gotovo svim krajiškim općinama situacija je izuzetno teška s obzirom da su pod vodom stotine stambenih i pomoćnih objekata, lokalnih putova i cesta te poljoprivredna zemljišta

MOSTAR – Još su svima žive slike poplave kataklizmičkih razmjera u Bosni i Hercegovini iz 2014. godine koje su nosile sve pred sobom, a nažalost posljednjih nekoliko dana brojna mjesta i gradovi u našoj zemlji žive u strahu od povećanja vodostaja rijeka.

Već su pod vodom stotine kuća, brojni putovi i ceste dok prognoza nije dobra jer se očekuju nove padaline. Situacija je najgora u Unsko-sanskoj županiji i općini Prijedor. Rijeka Sana poplavila je na području Prijedora više od 100 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac, Brezičani i Gomjenica i veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, navode je iz Odsjeka civilne zaštite.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Una, Sana i Sava rastu

Situacija je kritična i u Kostajnici gdje je proglašeno izvanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno. Aleksandar Pašić, glasnogovornik Općine Kostajnica, kako je u utorak bilo bilo ugroženo desetak stambenih objekata, koji su uspješno obranjeni, ali su pomoćni objekti poplavljeni.

– Angažirali smo ljudstvo, mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje vode, a u punjenju vreća pomagali su i volonteri, kazao je Pašić. Magistralni put Kostajnica-Kozarska Dubica je uutorak je još uvijek bio u funkciji, ali se promet odvijao otežano. Zbog stalnog porasta vodostaja samo je pitanje sata kada će ovaj put biti zatvoren.

Vodostaj Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno je iznad kote redovne obrane od poplava za 52 cm te je iznosio 502 cm. Na tom području poplavljeno je bilo nekoliko kuća te je u prekidu promet na lokalnom putu Blagaj-Dvorna

Vodostaj Save je također u bio porastu te je bilo pitanje tek sata kada će i ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne obrane od poplava.

Teška situacija u USŽ-u

Nagli porast temperature zraka nakon obilnih snježnih padavina u Bosanskoj krajini uzrokovao je porast vodostaja svih rijeka, a voda trenutno prijeti naseljima i objektima u skoro svim krajiškim općinama. Vodostaj Une u Bihaću iznosio je 148 centimetara i konstantno rastao. Izlila se na putnu komunikaciju Kulen Vakuf – Klisa i Kulen Vakuf – Martinbrod te je poplavljeno desetak stambenih objekata. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima, Bišćanima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

– Trenutno je najteže u Kulen Vakufu gdje posljednjih nekoliko sati vodostaj raste velikom brzinom. Riječ je o plimnom valu za kojeg očekujemo da će u večernjim satima (noć sa utorka na srijedu) stići u Bihać te bi mogao donijeti štete. Građanima koji žive blizu rijeke Une savjetujemo da iz svojih stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene, kazali su  iz Civilne zaštite Grada Bihaća.

U Cazinu se izlila rijeka Mutnica te je poplavljeno priobalno zemljište, ali srećom nije bilo ugroženih objekta i komunikacija.

Rijeke Sana i Sanica su se izlile u općini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane iznosio je 403 cm te su poplavljena poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi bio je 297 cm. Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka, te lokalni put Halkići-Drenova Glavica. Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište, te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar. Izlili su se iz svojih korita i potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *