Vlast ne zaslužuje plaće koje prima

Aktualna politička elita uporno pokazuje nedovoljan kapacitet da kreira funkcionalan sustav, osigura političku stabilnost, kao osnovu ekonomskog napretka i da se bavi rješavanjem ozbiljnih problema građana i društva, zaključak je Centra civilnih inicijativa u izvješću o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH u 2018. godini.

Prvenstveno naglašavaju kako se kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u Federaciji, kojoj je uzrok opsjednutost političara uskostranačkim i osobnim interesima, maksimalizam u zahtjevima i nesklonost kompromisima i uvažavanju drugog, nastavila i u 2018. godini. Podsjećaju na to da Zastupnički dom nije deset mjeseci održao redovnu sjednicu, a da je Dom naroda prije nekoliko dana prekinuo osmomjesečnu pauzu. Tu su i blokade u radu Vlade koja je dva i pol mjeseca zasjedala vanredno.

Nezaslužena primanja

Govoreći o postignućima Parlamenta FBiH naglašavaju kako u prvom kvartalu ove godine nije održana nijedna redovna sjednica ni u jednom domova, te kako su održane po dvije vanredne na kojima je razmatrano 11 mjera. Nakon siječnja i tih sjednica uslijedila je pauza od dva mjeseca.

-Praktično, skoro jedino oko čega su se stranke tzv. vladajuće koalicije uspjele dogovoriti, u promatranom periodu, a i to vrlo teško i uz prijetnju raspuštanja parlamenta, je novac. Odnosno potreba usvajanja proračuna, kažu iz CCI-a podsjećajući da su upravo u siječnju usvojeni proračuni FBiH i Grada Mostara, te 4 financijska plana.

U izvješću se navodi i kako je disfunkcionalnost vlasti vidljiva u velikim zaostacima i kaskanju parlamenta za vladom, u realizaciji zakona. Parlament FBiH nije, u 1. kvartalu 2018., razmatrao nijedan od 15 zakona utvrđenih na Vladi u ovom periodu. Također čak 30 zakona, koje je Vlada utvrdila u 2017. godini, nisu, u toj godini, razmatrani ni u jednom domu Parlamenta. Od tih 30, Parlament je, u prvom kvartalu 2018. usvojio 4. te, jedan zakon koji je u Zastupničkom domu usvojen u 2017. te je čekao na odluku Doma naroda.

CCI naglašava i kako Parlament FBiH nije još uvijek ukinuo neprimjerene povlastice za svoje članove, demonstrirajući na taj način zabrinjavajući nedostatak socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti.

-Više je od tri godine prošlo od kako je predložen Zakon o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim je predviđeno ukidanje prava na tzv. „bijeli kruh“, odnosno, na naknadu plate u trajanju od godinu dana od isteka mandata, ali zakon još nije razmatran ni u jednom domu Parlamenta FBiH. Kao što nije razmatrano ni ukidanje bilo koje druge naknade koju primaju zastupnici i izaslanici, a čija zakonitost korištenja je više puta u zadnje vrijeme stavljana pod znak pitanja, navode iz CCI-a. Naglašavaju kako je bilo kakva isplata iz proračuna za ovakav nerad neopravdana. A podsjetimo, u Predstavničkom domu PFBIH od 98 zastupnika 83 su profesionalizirala svoj mandat, odnosno zaposleni su u Parlamentu i primaju redovnu mjesečnu platu za svoj rad. Kao i 48 od 54 izaslanika Doma naroda.

U Vladi kaotično

Kada je u pitanju rad Vlade navodi se kako je intenzitet rada Vlade FBiH u 1. kvartalu 2018. najniži u aktualnom mandatu. U 13 tjedana, održano je svega 5 redovnih sjednica, 10 hitnih, od kojih je 7 održano telefonski.

I produktivnost je pala, na razinu koji je Vlada imala u svom prvom kvartalu, neposredno nakon imenovanja krajem ožujka 2015. Broj utvrđenih zakona i strategija je ispod prosjeka aktualnog mandata. Utvrđena je samo 1 strategija i 15 zakona, od čega je tek 5 novih, tzv. temeljnih, a ostalo su izmjene i dopune već postojećih zakonskih akata.

-Dok s većinom drugih važnih mjera postoji problem u realizaciji, dotle nikakvih vidljivih sukoba i problema nema pri donošenju mjera o novim zaduživanjima Federacije, odnosno njenih građana, zaključuju u CCI-u i navode kako Vlada ne poštuje ni vlastiti, ni poslovnik o radu Parlamenta, a da čak krše i zakone i Ustav FBiH.

CCI je na koncu apelirao na predstavnike vlasti da se ponašaju odgovorno i rade posao za koji su plaćeni, u interesu građana, a ne da provode stranačku predizbornu kampanju u institucijama.

-Rezultati u 1. kvartalu 2018. krajnje su zabrinjavajući i zahtijevaju, praktično, vanredne mjere, u smislu maksimalnog intenziteta rada, u nastavku, kako bi se amortizirali ogromni zaostaci, kažu iz CCI-a.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *