Vladika Grigorije se oprostio od vjernika i prijatelja u Mostaru

Vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije jučer se na slavi Sabore crkve Svete Trojice u Mostaru oprostio od vjernika i brojnih prijatelja u Mostaru jer uskoro odlazi na novu dužnost vladike frankfurtskog i cijele Njemačke.

Vladika Grigorije je iz Saborne crkve, koja je još u izgradnji, poručio da će crkva biti obnovljena i osvještana do proslave 800 godina ove Eparhije 2020. godine.

Uz vladiku Grigorija služio je i novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije i brojno sveštenstvo. Vladika Grigorije se u potresnom govoru, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, zahvalio svim prijateljima u Mostaru, svih vjera i nacija, na tome što su uz njega i crkvu bili i u radosti i u žalosti, u tuzi i veselju, kada se gradilo, pjevalo i plakalo…

-Nadamo se da će naš hram građevinski biti završen ove godine, a ako Bog da  planiramo da ga osveštamo o 800-toj godišnjici naše eparhije – vladika Dimitrije, vladika Atanasije i ja. Ako Gospod izvoli, biće to nešto najljepše što smo mogli podariti jedni drugima, našem Mostaru, našoj Hercegovini i našoj Crkvi. A ima li išta ljepše nego da jedni druge darujemo, rekao je vladika Grigorije u besjedi.

Emotivan govor

Episkop Grigorije naglasio je da će, ma gdje bio i ma koliko imao obaveza jednako kao i dosad misliti o ovom hramu ”kao našem zajedničkom djelu s Bogom i s dobrim ljudima”.

-U času kada se spremam da napustim Hercegovinu i preuzmem drugu službu, naročitu blagodarnost želim da uputim svim svojim mostarskim prijateljima s obje strane Neretve – hrišćanima i muslimanima, s kojima sam veoma uspješno surađivao proteklih godina i koji su nam svesrdno pomagali pri uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog razumijevanja među svima nama koji živimo na ovom prostoru. Drago mi je što su nam se, makar nakratko, putovi ukrstili i što smo imali priliku da surađujemo, razmjenjujemo mišljenja i da, koliko je to u našoj ljudskoj moći bilo, ostvarujemo preduvjete za bolju i spokojniju budućnost ovog dijela Hercegovine, rekao je vladika Grigorije.

Zamolio je sve vjernike da  budu od pomoći i pri ruci novom vladici koji će uskoro preuzeti kormilo broda Crkve u Hercegovini.

Zamolio je vjernike da pomažu jedni drugima i da budu iznad svih podjela, razmirica i sukoba.

-I na kraju, hvala vam, draga braćo i sestre, dragi sveštenoslužitelji i mili prijatelji, što ste uvijek bili uz mene, i u radosti i u brizi, i kad se pjevalo i kad se tugovalo, i kada se radilo i gradilo, i kada se odmaralo i slavilo i kad se padalo i kada se ustajalo! Ponijet ću vas zauvijek u svom srcu i spominjat ću vas u svojim molitvama, a molim vas da se i vi molite za mene, kako bih dostojno ispunio novi zadatak koji mi je povjeren od Svete crkve, završio je sa suzama u očima besjedu vladika Grigorije.

Poklon za vladiku

Vladiki se u ime vjernika iz Mostara zahvalio predsjednik Crkvenog odbora Mostar Dalibor Đurasović zahvalivši mu za sve što je uradio za Mostar i narod ovoga kraja. Prigodan poklon predala su vladiki tri dječaka koja su krštena na temeljima Saborne crkve.

-Od kada ste došli u Mostar, sve je bilo drugačije i bolje. Posebno je dolina Neretve osjećaja sigurnost: duhovnu, svjetovnu  i emotivnu. Mnogo stvari smo započeli, neke i završili,a i ostalo ćemo stići, jer ste nas vi naučili, kazao je Đurasović.

Nakon liturgije organiziran je prigodan kulturno-umjetnički program i slavski ručak, a kumovi slave ove godine bili i Darko Banjac i Denis Pračić.

Vjernici u Mostaru žale zbog odlaska vladike Grigorija, jer je njegova uloga u povratku i obnovi života Srba u dolini Neretve nemjerljiva. Jučer su brojni vjernici prokomentirali kako Mostar gubi najviše od svih gradova Hercegovine odlaskom vladike Grigorija. Na slavi crkve su bili predstavnici vlasti Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara, kao i predstavnici vlasti iz RS-ai konzulica Srbije u Mostaru Marija Bakoč.

Saborna crkva Svete trojice bila je najveći pravoslavni hram na Balkanu, a zapaljena i je i minirana u lipnju 1992. godine. Obnova je počela 2008.,a trenutno je jedini veliki neobnovljeni vjerski objekt u BiH. Izgrađena je 1873. i nacionalni je spomenik.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

One thought on “Vladika Grigorije se oprostio od vjernika i prijatelja u Mostaru

  • svibanj 28, 2018 at 12:27 pm
    Permalink

    Veliki Covjek mirotvorac i Vladika!!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *