Vlada nema podršku Parlamenta

Vladin izvještaj je podržan s 47 glasova od neophodnih 50, a predsjedavajući Doma Edin Mušić tvrdi kako je do toga došlo jer u trenutku glasovanja na sjednici nisu bili svi zastupnici vladajuće koalicije. Ono što je činjenica jeste da ni svi koji su bili prisutni nisu dali podršku Vladi.

Potpuni raspad sistema najbolji je opis rada vladajuće koalicije, tvrdi opozicija u Federaciji BiH. Ovakva konstatacija uslijedila je nakon što nije usvojen izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalne vlade.

Vladin izvještaj je podržan s 47 glasova od neophodnih 50, a predsjedavajući Doma Edin Mušić tvrdi kako je do toga došlo jer u trenutku glasovanja na sjednici nisu bili svi zastupnici vladajuće koalicije. Ono što je činjenica jeste da ni svi koji su bili prisutni nisu dali podršku Vladi.

Naime, opozicione stranke su bile protiv, a dio zastupnika iz SBB-a bio je suzdržan pri glasanju, odnosno nije dao podršku Vladi FBiH. Jedan od njih je Faruk Ćupina koji je kazao kako je bio suzdržan kod glasanja jer smatra da svaki zastupnik pri glasanju treba da se rukovodi  svojom slobodnom voljom i interesima građana.

-Lično smatram da Vlada nije baš odgovorila zahtjevima građana FBiH i smatram da je njihov izvještaj manjkav, odnosno da nije baš u interesu građana FBiH, jasan je bio Ćupina.

Podrška

Nakon neizglasavanja izvješća o radu opozicione stranke su zatražile ostavke premijera Fadila Novića i kompletne Vlade. U sali su se čuli uzvici “pala Vlada”. Ovo je vodstvu Doma bio jasan znak da moraju prekinuti sjednicu, koja je inače nastavak nekog od ranijih zasjedanja prvenstveno jer je na dnevnom redu ponovno bio Zakon o MIO. Sjednica je prekinuta, a bit će održana ponovno kada se steknu uvjeti za rad, rekli su iz vladajuće koalicije.

Iz SDA u više navrata su ponovili kako Novalić ima njihovu punu podršku. Šef Kluba SDA Ismet Osmanović u izjavi za medije kazao je da je pravo opozicije da traži ostavku premijera i Vlade. No, on tvrdi da pozicija čvrsto stoji iza Vlade te da joj pruža podršku za daljnji rad. Novalić je kasnije kazao kako je po srijedi nesavjestan rad pojedinih zastupnika.

-Nije usvojen izvještaj o radu vlade, a sutra kao žrtva nesavjesnog rada zastupnika mogu pasti bitni reformski zakoni. To ne smijemo dopustiti, jer se plašim da bi to moglo imati nesagledive posljedice za reformske procese naše zemlje, rekao je Novalić i dodao kako Vlada ne može raditi svoj posao bez odgovorne parlamentarne većine.

Iz HDZ-a su kazali kako su nezadovoljni razvojem situacije naglašavajući kako nije po srijedi priča o tome kako Vlada nema podršku parlamentarne većine, već kako se jednostavno dogodilo da dio zastupnika SDA i SBB-a nije na sjednici.

Šef Kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić kazao je kako i izglasavanje nepovjerenja vladi ne mora značiti ništa budući da je ranije bilo “izglasavanja i nepovjerenja Vladi platforme, pa se ništa nije desilo”.

Uvrede

Ni jučer održana sjednica Parlamenta, kao ni ona u utorak nije prošla bez prozivki i vrijeđanja. Zastupnik DF-a Dževad Adžem je federalnog premijera nazvao marionetom jer ovaj nije želio izaći pred zastupnike da obrazloži rad u prošloj godini.

– Vi ste jedna marioneta. Premijer nas uvjerava kako živimo život prosperiteta. Ali to nije na terenu. Kaže da spadamo u najnezaduženiju zemlju što nije točno. Program rada su sabrana djela nerada ove Vlade, rekao  je Adžem.

Polemika se vodila i na samom početku sjednice budući da je za jučer bila zakazana samo tematska sjednica o iseljavanju, a nakon što se ušlo u salu vodstvo doma je obavijestilo zastupnike i prisutne kako će biti održan nastavak 19. redovne sjednice. Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz, koji je i predlagač tematske sjednice je izrazio nevjericu da je vladajuća koalicija bez obavještenja promijenila plan rada. Ipak nakon što je propao pokušaj održavanja redovne sjednice održana je i tematska sjednica na kojoj su izneseni šokantni podaci o iseljavanju stanovništva sa određenih područja u Federaciji.

NIŠTA OD DUŽE TRASE: Na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer je odbijena inicijativa zastupnika SDP-a Envera Bijedića da trasa autoputa Sarajevo-Beograd većim dijelom ide kroz Federaciju. Bijedić je tražio da trasa autoputa ide 200 kilometara kroz Federaciju budući da, kako je kazao, varijanta koju predlažu Srbija i RS predviđa svega nekoliko kilometara autoputa kroz FBiH. Bijedićeva inicijativa je tražila da se kod pregovaranja s Republikom Srbijom, nadležni založe da budući autoput Sarajevo – Beograd nipošto ne zaobiđe Tuzlansku županiju.

Novalić: Kada bogate zemlje otvore svoja vrata, ne možete zadržati ljude

Na tematskoj sjednici o iseljavanju stanovništva čuli su se podaci koje svi u BiH već odavno znaju, a to je da godišnje iz BiH iseli na tisuće ljudi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ima specifičan pogled na ovaj problem. On smatra kako problem leži u natalitetu, koji je posljednjih godina negativan.

Novalić kaže kako je iseljavanje konstanta kroz povijest, ne samo u BiH već i u cijeloj regiji i šire, te da ona često zavisi od politike bogatih zemalja. Kazao je i kako ovaj trend postoji još od Austrougarske vladavine.

– Kada bogate zemlje otvore svoja vrata, ne možete zadržati ljude, rekao je Novalić. Po njemu i Njemačka ima problem sa iseljavanjem. On je pročitao podatke Federalnog zavoda za statistiku kazavši kako je u 2016. bilo 6.166 odseljenih ljudi.

U 2015. broj odseljenih bio je manji te je iznosio 5.658 osoba, a u 2014. i 2015., kako kaže premijer, broj bh. građana u Njemačkoj se povećao za oko 10.500 što su podaci Agencije za statistiku Njemačke.


Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *