Vlada Japana bolnicama u BiH donirala opremu vrijednu 580.000 KM

Dokumente o primopredaji medicinske opreme za potrebe osam zdravstvenih ustanova u BiH potpisan je u Sarajevu a ova je potpora osigurana u okviru Granta neprojektne pomoći Vlade Japana za BiH. Vršiteljica dužnosti tajnika Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović tim je povodom zahvalila na toj vrijednoj donaciji pojasnivši da se ona realizira temeljem sporazuma koji su potpisli BiH i Vlada Japana, a koji podrazuimijeva potporu BiH u ekonomskom i drugim oblicima razvoja. Čamur-Veselinović je napomenula i da je Vlada Japana osigurala oko 580.000 KM za nabavku ove medicinske opreme namijenjene, prvenstveno, oblastima kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije.

Oprema je namijenjena bolnicama “Dr. Mladen Stojanović” Prijedor, Županijskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” Mostar, Županijskoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, Sveučilišnom kliničkom centra Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, Domu zdravlja Brčko i Bolnici u Zvorniku.

Kako je istaknuo veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, nabavka medicinske opreme samo je jedna komponenta šireg projekta Vlade njegove zemlje, čija ukupna vrijednost iznosi oko 3.1 milijuna KM.

“Osim Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će donirana vozila za hitne slučajeve, oprema za cjevovode za pitku vodu i druge. Planirano je i da Ministarstvo civilnih poslova BiH u bliskoj budućnosti bude primatelj hidrometeorološke opreme“, najavio je veleposlanik Japana u BiH Sakamoto. Pomoć koju je Vlada Japana osigurala za sektor zdravstva u BiH u proteklih dvadeset godina premašuje 82,5 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *