VLADA HNŽ: Štrajk liječnika je nezakonit

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije priopćila je da je ispoštovala sve potrebne procedure i u dobroj vjeri najavila proces pregovaranja sa sindikatima djelatnika zaposlenih u zdravstvu te stoga smatra kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka niti je on utemeljen na zakonu, što je danas potvrdio i Općinski sud u Mostaru, priopćeno je iz te vlade.

“Vlada je napravila sve potrebne predradnje koje su sadržane u Zakonu o radu kako bi proces pregovaranja mogao otpočeti 26. februara. O svemu poduzetom obavijestila je i predstavnike sindikata, koji su prihvatili navedeni termin, te nastavila aktivnosti na pripremama za pregovore. Sindikat liječnika i stomatologa je, unatoč činjenici da je prvobitno prihvatio 26. februara kao datum početka pregovora, naknadno promijenio odluku i stupio u štrajk”, stoji u priopćenju.

Iz Vlade su naveli da su čvrsto opredijeljeni za dijalog kao jedini način dolaska do rješenja prihvatljivih za sve strane, te pozvali Sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ  da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sustava, 26. veljače otvore pregovarački proces.

Vlada HNŽ, predsjednik Vlade Nevenko Herceg i resorni ministar Goran Opsenica ponovno su istaknuli kako razumiju zahtjeve sindikata te da će učinit sve, što je u realnim okvirima moguće, kako bi se popravio njihov materijalni položaj, navodi se. između ostalog u prioopćenju.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *