Vlada HNŽ-a rebalansom proračuna do novca za ‘Eru’ i kolektivne ugovore

Na istoj sjednici Vlada HNŽ-a usvojila je Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi te osigurala potrebna sredstva za njegovu provedbu

MOSTAR – Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u srijedu utvrdila je Prijedlog  Izmjena i dopuna Proračuna za 2018. godinu. Prije rasprave, Vlada je usvojila Odluku o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Proračuna u kojoj se ističu razlozi za Rebalans Proračuna, između kojih su najbitniji donošenje novih propisa, potpisani sporazumi kolektivnih ugovora i zakonskih odredbi.

„Utvrđenim Rebalansom Proračuna stvoreni su i preduvjeti za preuzimanje kreditnih obveza za bolničke ustanove. Na taj način Zavodu zdravstvenog osiguranja omogućeno je da izmijeni Financijski plan i usmjeri dodatna sredstva zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Tijekom rasprave istaknuto je kako je Vlada preuzimanjem kredita ispunila obvezu koju je preuzela tijekom pregovora i potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu“, rekli su iz Vlade HNŽ-a.

Također, Vlada je Rebalansom Proračuna omogućila završetak kupnje Hotela „Ero“ za smještaj županijskih institucija. Još jedanput je istaknuto kako je zajednički smještaj jedan od prioritetnih ciljeva Vlade, koji će, kako tvrde, doprinijeti učinkovitijem radu i značajnom smanjenju troškova, te građanima omogućiti da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge.

Program ranog otkrivanja raka dojke

Na istoj sjednici Vlada HNŽ-a usvojila je Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi te osigurala potrebna sredstva za njegovu provedbu.

Kako su rekli iz Vlade, ovaj program će biti podržan softverski tako što će putem platforme sve slike biti u digitalnom obliku i dostupne liječnicima specijalistima bez obzira gdje se nalazili. Probir će biti anoniman i osigurat će najviši stupanj zaštite osobnih podataka. Kako kažu, ovaj program se temelji na europskim smjernicama za osiguranje kvalitete probira – skrininga i dijagnostike raka dojke s ciljem otkrivanja raka dojke u početnom stadiju, čime se omogućuje smanjenje smrtnosti te produljenje i poboljšanje kvalitete života oboljelih.

Programom će biti obuhvaćeno 32.000 žena od 45 do 69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja te je njegovim usvajanjem Vlada HNŽ-a postala lider BiH na području preveniranja raka dojke, tvrde iz Vlade.

Iskazana dobra volja

Iz Vlade HNŽ-a su se osvrnuli i na pregovore koji se vode sa predstavnicima različitih sindikata.

„Iznova ističući punu spremnost za nastavak dijaloga sa socijalnim partnerima, Vlada je razmotrila Informacije o tijeku pregovora sa sindikatima prosvjetnih djelatnika, policijskih službenika i državnih službenika i namještenika. Ponovno je iskazana dobra volja da se, u sklopu raspoloživih mogućnosti, poboljša materijalni položaj odnosno poveća plaća svih korisnika Proračuna“, poručili su iz Vlade HNŽ-a.

Vlada je usvojila i Odluku o dodjeli novčanih sredstava za javne kuhinje u ukupnom iznosu od 72.000,00 KM koja su dodijeljena Narodnoj kuhinji Crvenog križa Grada Mostara, Pučkoj kuhinji Mostar, Humanitarnoj organizaciji ”Merhamet” Jablanica i Humanitarnoj organizaciji ”Caritas biskupija Mostar- Duvno i Trebinje – Mrkan” Mostar.

Ostale odluke

Vlada je, također, usvojila Izvješće o radu i financijsko izvješće Ustanove „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac za razdoblje od 1.1. do 30.6.2018. godine”.
Obrazlažući Izvješće, ravnatelj Nikica Markić poglavito je istaknuo odlučnu suradnju s resornim ministarstvom i Vladom, zahvalivši im i u ovoj prigodi osobno i u ime štićenika na svemu što čine kako bi Dom imao sve uvjete za kvalitetan rad. Naglasio je redovitost financiranja, te činjenicu da je Vlada osigurala i dodatna sredstva za nastavak obnove i dogradnje Doma, kaže se u priopćenju Vlade HNŽ-a.
Također, Vlada je donijela Odluku o isplati potraživanja pravnim i fizičkim osobama zbog pravomoćnih sudskih presuda u ukupnom iznosu od 1.360.000 KM. Donošenjem takve Odluke riješena su potraživanja za sve predmete čija je pravomoćnost utvrđena zaključno s danom 31.12.2013. godine.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *