Vlada HNŽ-a primila 125 ‘šifriranih’ vježbenika

„Radi kamuflaže su kandidate lažno pretvorili u brojeve, a onda se na kraju poslikali s njima u cilju političke promocije i marketinga’, tvrdi Aner Žuljević

MOSTAR – Potpisivanjem ugovora s odabranim kandidatima Vlada HNŽ-a je zadnjih dana završila proceduru prijema 125 vježbenika koji će jednogodišnji vježbenički staž odraditi u županijskim tijelima uprave.
Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije čestitajući vježbenicima, pri potpisivanju ugovora s kandidatima, izrazio je zadovoljstvo što se  ‘nastavila pozitivna praksa da značajan broj mladih ljudi odradi vježbenički staž u tijelima Vlade’.

Herceg: Osposobljavanje za rad u struci

„Vlada želi mladim visokoobrazovanim osobama omogućiti osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovale, polaganje stručnog ispita, te na taj način poboljšati njihovu konkurentnost i integriranje na tržištu rada“, kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. On je izrazio uvjerenje u to kako će novoprimljeni vježbenici naučiti nešto novo, usavršiti se, nadograditi vještine i znanja stečena na fakultetu,  te doprinijeti radu županijskih tijela uprave.
„Vi ste naša budućnost, jer ćete preuzeti liderstvo u svojoj profesiji i u društvu“, poručio je odabranim vježbenicima predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg podsjetivši kako je ulaganje u obrazovanje i mlade u vrhu prioriteta rada Vlade HNŽ-a.

Inače, projekt prijema vježbenika realiziran je u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje HNŽ koji sufinanciraju rad 100 vježbenika. Osim njih Vlada je izdvojila financijska sredstva za dodatnih 25 kandidata, pa je broj primljenih veći od prvotno najavljivanih. Također, Vlada HNŽ je aplicirala na Program sufinanciranja zapošljavanja 2017 PLUS za sufinanciranje zapošljavanja još 25 vježbenika.

Međutim, s načinom provođenja procedura nisu zadovoljni u oporbi, odakle stižu teške optužbe u vezi transparentnosti odabira kandidata. Naime, ove godine Vlada HNŽ-a nije objavila imena primljenih, već su javno objavljene samo šifre iza kojih se krije pravi identitet primljenih.

Šifre umjesto imena i prezimena
Žuljević: Bruka i sramota

Govoreći o takvom načinu provođenja natječaja zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kaže da mu je „ žao što se jedna dobra namjera pretvorila isključivo u stranački diskriminatorski projekt i postala dodatni motivator odlaska mladih iz ove zemlje.“

Žuljević kaže da se radi o neviđenoj bruci i sramoti.

„Radi kamuflaže su kandidate lažno pretvorili u brojeve, a onda se na kraju poslikali s njima u cilju političke promocije i marketinga. Kandidatima su na intervju postavljana bezvezna i besmislena pitanja koja očigledno nisu imala nikakve veze sa procjenom sposobnosti kandidata. Intervju se formalno iskoristio kao mehanizam namještaljke tj. da se boduju unaprijed dogovoreni kandidati. Ova Vlada HNŽ je za vrlo kratko vrijeme brutalno podijelila društvo na one kojima je opcija servilnost vladajućoj politici i druge kojima je perspektiva autobusna stanica“, otvoreno tvrdi Žuljević.

Žuljević najavljuje daljnje propitivanje cijelog postupka preko Skupštine HNŽ-a.

„Na prvoj narednoj sjednici Skupštine ću zatražiti zapisnike kompletnog postupka prijema pripravnika uključujući ocjenjivanje na intervjuima kako bi se javnost upoznala sa pitanjima i bodovanjem“, najavio je Aner Žuljević. G.S.

 

 

One thought on “Vlada HNŽ-a primila 125 ‘šifriranih’ vježbenika

  • prosinac 7, 2017 at 5:10 pm
    Permalink

    Apsolutno stranački izbor! Maloumnik moze shvatiti da je sve namjerno “anonimno” odrađeno da bi mogli bodovati onoga koga žele,a ne onoga koji zaslužuje.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *