VENEZUELA Maduro slavi, opozicija osporava izbore

CARACAS – Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro proglasio je pobjedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu praćenim smrtonosnim nasiljem u kojem je poginulo najmanje desetero ljudi.

„Imamo Ustavotvornu skupštinu“, rekao je Maduro obraćajući se na stotinama pristaša u Caracasu, nakon što je izborna komisija priopćila kako je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata, prenosi AFP.

S druge strane, opozicija da je sudjelovala samo 2,48 milijuna glasača, što je približno 12 posto od ukupno 19,4 milijuna stanovnika s pravom glasa, a izborne rezultate nazvala je „najvećom izbornom prevarom u našoj povijesti“.

Govoreći o rezultatima, Maduro je kazao: „To je najveća pobjeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj historiji“.

Tijekom glasanja prosvjednici su se sukobljavali sa snagama sigurnosti, dok je veliki broj Venezuelanaca bojkotirao glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je Maduro obećao kako će početi „novu eru borbe“ u zemlji pogođenoj krizom.

Veliki broj žrtava

Prema navodima vlasti, tijekom sukoba život je izgubilo najmanje 10 osoba, zbog čega je prekjučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u travnju počeli protesti u zemlji, prenosi Reuters. Vođa opozicije Henrique Capriles ranije je rekao kako je u nasilju tijekom izbornog dana ubijeno 15 ljudi.

Najmanje sedmorica pripadnika nacionalne garde povrijeđena su u napadu u glavnom gradu Caracasu.

Maduro, koji je među mnogim Venezuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tijekom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na prekjučerašnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlaštenja, usprkos prijetnji američkim sankcijama i višemjesečnim prosvjedima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odgodi buduće izbore i izmijeni izborna pravila kako bi spriječio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj članici OPEC-a, navodi Reuters, prenosi Al Jazeera.

SAD: Korak ka diktaturi

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley rekla je kako su izbori za Ustavotvornu skupštinu „korak prema diktaturi“ i da Sjedinjene Američke Države neće priznati nezakonitu vladu u Caracasu.

“Madurovi lažni izbori su još jedan korak prema diktaturi”, rekla je Haley u poruci koju je objavila na Twitteru. “Nećemo prihvatiti nezakonitu vladu. Venezuelski narod i demokracija će pobijediti”, dodala je

Američke vlasti čvrsto su osudile izbore u Venezueli i najavile „brze i odlučne mjere“.

„SAD osuđuju te izbore koji ugrožavaju pravo naroda na samoopredjeljenje“, navelo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

Piše: G. Š., agencije, svijet@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *