Veleposlanik Hrvatske Del Vechio u posjeti USŽ-u

Veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio se tijekom  posjeta Unsko-sanskoj županiji (USŽ) sastao s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i premijerom USŽ-a Huseinom Rošićem, s kojima je razgovarao o trenutačnoj situaciji u pogledu migranata u tom dijelu BiH, o prekograničnoj suradnji te o statusu Katoličkog školskog centra (KŠC) „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

“Morao sam se i sam uvjeriti kakva je situacija kada je u pitanju smještaj i boravak migranata na ovom području. Čujemo dosta različitih priča, a s obzirom i na interes Hrvatske da se taj problem što prije riješi, posjet je sasvim logičan. Situacija nije idealna, ali je, prema informacijama koje sam dobio, ipak donekle normalizirana. Pokušat ćemo pomoći lokalnoj zajednici da se što lakše nosi s brojnim obvezama“, rekao je veleposlanik Del Vechio dok je premijer USŽ-a Rošić naveo podatak MUP-a USŽ-a da je broj ilegalnih migranata na području Bihaća i Velike Kladuše smanjen za 30% tako da ih sada tu boravi oko tri tisuće.

Zahvalio je jrvatskom veleposlaniku na zanimanju i obećanja da će učiniti sve da pomogne kako bi se što adekvatnije postupalo.

Jedna od tema razgovora bile su i mogućnosti novih oblika prekogranične suradnje, naročito u oblastima turizma te poljoprivrede.

Predstavnici gradske i županijske vlasti još jednom su ponovili da će nastaviti podupirati rad KŠC-a u Bihaću, a veleposlanik Del Vechio najavio je još jedan posjet nakon Općih izbora u BiH, kada će se moći i konkretnije razgovarati o projektima gospodarske suradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *