Uz Uskrsni koncert HKD Napredak

Mene raduje da je ove godine Napredak organizirao Uskrsni koncert s domaćim narodom i da je to izvedeno u Katedrali  u jednom lijepom uskrsnom ozračju, a nastupi su bili fantastični. Raduje me da su ovako lijepo izveli uskrsne pjesme i stvorili još ljepše ozračje u Katedrali, Uskrsno veselje, kazao nam je kardinal Vinko Puljić po završetku ovogodišnjeg Uskrsnoga koncerta priređenoga u sklopu Napretkovih uskrsnih dana.

Po završetku glazbene večeri koja je ispunila naša srca blagošću i ljepotom, razgovarali smo sa sudionicima, prije svega , s profesoricom  i sopranisticom Vedranom Šimić, dugogodišnjom organizatoricom Napretkovih koncerata.

Evo nas večeras zajedno poslije još jednog velikog glazbenoga događaja, poslije Uskrsnoga koncerta u našoj Katedrali, zaista smo svi sretni, oduševljeni kvalitetom i ljepotom onoga što smo slušali. Najprije ću zamoliti našu Vedranu koja je nezaobilazna u svim ovakvim događanjima da nam kaže koliko je truda uložila I kako su protekle pripreme za ovaj veliki događaj?

 Ugostili smo Srednju Bosnu

“Ja sam već postigla rutinu što se tiče organiziranja koncerata, Napretkovih, naravno, ali svaki put je to ipak  jedan novi izazov – osmisliti novi program i dovesti nove goste. Ovaj put je akcent bio na domaćim umjetnicima, tako da su večeras s nama bila sopranistica Katarina Kikić, rođena u Zenici, koja je solistica Sarajevske opere, potom Lorena Grubešić, iz Novoga Travnika, inače moja studentica na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije u Sarajevu na trećoj godini, bariton Siniša Markanović iz Fojnice, četvrta godina, student profesorice Ademe Pljevljak Krehić. Bilo nam je jako drago da smo ugostili naš mješoviti zbor HKD Napredak iz Kreševa, tako da smo, kako je rekao prof. Franjo Topić – zapravo ugostili Srednju Bosnu večeras. To je bilo sasvim neplanski ali tako je ispalo na kraju. I naravno, ne želim da zaboravim – za orguljama je večeras bio naš pijanist, dr. Milan Lucić – inače  profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu”.

Bilo je prekrasno, naravno – program je bio s jedne strane očekivan, nekoliko Ave Maria, koje su nas raznježile do kraja, osobito Caccinijeva i Mascagnijeva. Vi ste, pretpostavljam,  birali program…

“ Ja sam skupa s umjetnicima birala, selektirali smo i dogovarali što bi se uklopilo. Prvi dio koncerta sam nastojala da bude klasični, a drugi – naše tradicionalne, pučke pjesme koje je pjevao Zbor, a na kraju smo zapjevali svi zajedno – i solisti, i zbor, uz orguljašku pratnju prof. Milana Lucića i naravno cijele Katedrale,  koja je bila jako popunjena večeras, i to mi je bilo jako drago”, ustvrđuje Vedrana Šimić.

Kreševski zbor bio je, makar za mene, prekrasno iznenađenje, nisam imala priliku da ih ranije slušam, domećem.

“Ja sam par puta čula za njih i jako sam se zanimala, budući da djeluju pri HKD Napredak,  tako da sam se dosta raspitala i poslušala neke snimke. Nisam ih bila čula do sada uživo, ali mi je bilo dovoljno nekoliko preporuka i snimaka koje sam čula da ih pozovem i jako mi je drago da su bili večeras s nama, tu”, replicira Šimić.

Uz nas stoji i prekrasna Lorena koja isto tako prekrasno pjeva.

Vi ste duboko otpjevali jednu od najljepših Ave Marija, a koja od njih, zapravo, nije prelijepa?– pitamo Lorenu Grubešić.

Caccinijeva Ave Maria

“Da”, odgovara, “pjevala sam Caccinijevu Ave Mariju, i zaista je to posebno i predivno iskustvo, ne samo što je to večeras moj prvi nastup kao sopranistice, već iz razloga što sam imala priliku otpjevati  jednu tako prekrasnu, emotivnu Ave Mariju baš u Sarajevskoj katedrali. ..”

Kažite nam nekoliko riječi općenito o sebi…

“Studentica sam  treće godine solo pjevanja u klasi profesorice,  sopranistice Vedrane Šimić, a inače paralelno studiram i master pijanistički studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu . Također sam ove godine i dobitnica stipendije HKD Napredak”.

O svojim planovima za  budućnost, Lorena kaže: Prije svega nastaviti sa studijima, truditi   se i dalje i raditi, i nada se – opravdati podršku koju je dobila od HKD Napredak, pa dobiti  šansu za neki novi nastup. Poziva nas na premijeru Mozartove Čarobne frule u NPS 14.4., u kojoj pjeva ulogu Drugog dječaka.

Siniša Markanović, bariton, naglašava kako mu je pripala čast da otvori koncert s kompozicijom Pieta, Signore, (kao uvod u uskrsno vrijeme), zatim je pjevao njemu jako dragu kompoziciju Pjevaj hvale, Magdaleno, uslijedila je skladba Uskrsnu Isus doista… “Himnu uskrsnog doba”, Kraljice neba, izveo je u izvrsnom duetu s kolegicom Katarinom Kikić i sa zborom iz Kreševa.

Još koji mjesec je student, diplomirat će uskoro u klasi profesorice Ademe Pljevljak Krehić.

Kakve imate planove za budućnost, pitamo Sinišu.

“Svi mi planiramo, imamo svoje snove, ali opet se pustimo kako nas život odnese. Studiramo solo pjevanje i nekako nam je san da  nastupamo i radimo u Nacionalnom teatru, u opernoj kući… Nekako je meni pripala sreća da sam i prije i za vrijeme studija pjevao na daskama NPS, u Zboru, a pjevao sam i neke epizodne uloge i jednu veću –  fra Ilije Starčevića, u domaćoj operi  Zmaj od Bosne, Asima Horozića”.

Uživali smo večeras. Vjerujem da je i za vas ovo bio ne samo događaj nego i doživljaj, pitamo Markanovića.

Napredak ulaže u mlade ljude

“Pa, kad uživate vi, uživamo i mi, to se osjeti, ta spona, povezanost pjevača, umjetnika s publikom. To se može vidjeti na vašim licima i onda vaša energija nama da još poleta, da uživamo još više u koncertu i još bolje muziciramo”, odgovara.

Napredak puno čini za sve nas, domećemo.

“Naravno, i što je dobro, ulaže u mlade ljude, mladi kadar i snagu, koju imamo na domaćem terenu, u BiH”, potvrđuje Markanović.

Sopranistica Katarina Kikić, već izgrađena operna pjevačica, bila je sljedeća kojoj smo čestitali na uspješnom nastupu.

“Koncert je bio jako lijep, sve su bile duhovne skladbe… Drago mi je što su pjevali i studenti, što smo dijelili scenu jer se iskustvo stječe na ovakvim događanjima. Treba ih potaknuti, gurnuti, svaki nastup je novo iskustvo, da idu naprijed, da se bore,  jer samo će tako doći do svoga cilja”, konstatira Kikić.

Što smo čuli sve u vašoj izvedbi, pitamo.

“Moja prva izvedba, O salutaris hostia je numera iz Rossinijeve mise Le petite messe solennelle, a druga je iz Cavallerie rusticane – intermezzo koji je prerađen u skladbu Ave Maria. Iskreno, meni jedna od najdražih Ave Maria”

Čuli smo dvije prekrasne: Caccinijevu I Mascagnijevu.

“Da,  studentica Lorena je izvela Caccinija. Caccinijeva je više meditativna, a ova Mascagnijeva je raskošna I zahtijeva dosta iskustva jer je zahtjevna i tehnički za izvedbu”

Vi ste također vezani za Napredak?

Raskošna glazba

“Da, bila sam stipendistica, dok sam studirala. Uvijek to spomenem pri nastupima i potičem i druge mlade da se javljaju, da ne odustaju, ako budu jednom odbijeni bit će prigoda i drugi put… Lijepo što netko ima tu da podržava nas umjetnike, a Napredak to čini”.

Kakve još  imate u ovoj sezoni nastupe u matičnoj kući?

“Pa, mi spremamo Čarobnu frulu, premijera je u subotu, tu imam ulogu Prve dame koja je izuzetno zahtjevna, odmah poslije Kraljice noć.  Potom imam obveze glede stručnog usavršavanja u Zagrebu, tamo bih trebala dati svoj završni koncert do kraja ove akademske godine. Izabrala sam težak program, pet Puccinijevih arija: Počet ću s arijom Mimi, nastaviti s Madame Buterfly, potom arija Tosce, Manon Lescaut I na kraju arija Turandot”…

Raskošan program, ustvrđujemo.

“Dobila sam zadatak I da radim ulogu Hasanaginice uz svoju kolegicu na sceni NPS, tako da ima dosta posla čak i preko ljeta”, završava razgovor Katarina.

Milan Lucić, koji je pratio pjevače na orguljama, kaže kako mu je velika čast što je pozvan na ovaj koncert, svirati s izuzetnim pjevačima

“Radim  na Muzičkoj akademiji, imao sam priliku upoznati naše pjevače. Već dulje vremena radimo zajedno, pa mi je poseban doživljaj da nastupim u okviru ovakvog koncerta sa svojim studentima praktički”.

Lucić je pijanist.

”Doktorirao sam klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu,a što se tiče orgulja smatram da svaki pijanist treba da svira orgulje i poznaje problematiku tog instrumenta. Posebno je ozračje večeras vladalo i bilo mi je posebno zanimljivo nakon mnogih koncerata na kojima sam nastupao kao pijanist da nastupim i kao orguljaš. Nažalost u našoj državi nema se puno prilike svirati na orguljama i ovo je bilo jedinstveno iskustvo, u sklopu programa Ukrsnog koncerta i repertoara koji je specifičan na svoj način”, završava Lucić.

Izvrstan zbor iz Kreševa

S puno nježnosti, produhovljenosti ljubavi i snage je Zbor donio sve pjesme, kažemo dirigentici Zbora HKD Kreševo Mariji Pervan.

“Bilo je posebno, Katedrala je ambijent u kojem mi vjernici imamo poseban osjećaj kao I u svakoj crkvi I bilo nam je zaista lijepo. Ja vjerujem da smo uspjeli prenijeti ono iz naših srca što smo osjećali večeras”, potvrđuje dirigentica.

Pjevali ste prekrasne skladbe –  je li to bio vaš izbor?

“Da, zbor djeluje već osam godina, tako da smo većinu tih pjesama već izveli, jer mi smo zbor koji pjeva I u našoj Župnoj crkvi, tako da imamo repertoara“.

Narodni uskrsni I božićni napjevi  u Hrvata, koje je prikupljao I nastojao sačuvati maestro Kalođera drže se gotovo najljepšima u svjetskoj pučkoj glazbenoj literaturi , domećemo.

“Mislim da smo mi općenito narod koji ima dušu,  to ide jedno s drugim”, slaže se Pervan.

A predsjednik HKD Napredak  msgr. dr. Franjo Topić drži da je koncert bio lijep i prikladan što se tiče umjetničke strane, a iznenađen j  koliko je bilo publike. Važno je što su nastupile domaće snage, Zbor iz  Kreševa, sjajni solisti, Napretkovi stipendisti.

“Ulaže Napredak u dosta stipendista u glazbi ovdje i u Zagrebu…, glazba je važna za čitav ljudski život, od kolijevke pa do groba prati nas glazba“.

Važno je istaknuti kako Napretkovi stipendisti uglavnom s vremenom postignu izvanredne rezultate, konstatiramo.

“Ja ponavljam sve vrijeme, i u ratu i u miru: što će nam zgrade i zemlja ako nema ljudi? I evo, vrlo  je važno da budu kvalitetni ljudi i da imamo ne samo nobelovce Andrića i Preloga, nego i mlade snage”.

Čini nam se da je ovo bio umjetnički vrhunac ovogodišnjih Uskrsnih dana?

Napretkova nit

“Pa koncert je središte događanja, da, ali bit će još važan Okrugli stol” Stanje dijaloga u BiH”.

Program je bio i ove godine bio pažljivo biran, i bogat i kvalitetan…

“Da, likovna izložba Udruge likovnih umjetnika Napredak  je bila vrlo dobra, i boćari su imali svoj tradicionalni turnir i to nam je drago”.

Napretkova nit se provlači stalno kroz naše živote…

“Danas znate da je Napredak i previše toga uradio – to je vrijedna ideja i organizacija. Ljudima pomažemo da se ljepše osjećaju ovdje, jer mi volimo ovu zemlju i čitav svijet volimo – nismo isključivi, nego inkluzivni, svi se zajedno držimo“, zaključuje dr. Topić.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *