UVAŽENA ŽALBA: ILIJA LASIĆ ODLAZI S MJESTA ‘PRVOG POLICAJCA’ HNŽ-a?

Uvažen tužbeni zahtjev bivšeg ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Amira Begića, Ilija Lasić nezakonito imenovan

Županijski sud u Mostaru u petak je uvažio tužbeni zahtjev bivšeg ravnatelja policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Amira Begića koji je uložen na presudu Općinskog suda u Mostaru s početka ove godine, te na taj način proglasio nezakonitim imenovanje Ilije Lasića za ravnatelja policije HNŽ-a, saznaje Dnevni list.

S ogradom da ova presuda još uvijek nije uručena stranama u postupku, pa nije u mogućnosti analizirati u potpunosti obrazloženje, istu informaciju je Dnevnom listu potvrdio i odvjetnik Damir Sadović, koji je i pravni zastupnik Amira Begića.

Ovom sudskom presudom je, kako saznajemo, naređeno da se mora iz početka provesti procedura izbora ravnatelja policije Hercegovačko-neretvanske županije te da je Vlada HNŽ-a ta koja mora potvrditi imenovanje novog ravnatelja.

Poništena odluka Općinskog suda u Mostaru

Podsjećamo,  Ilija Lasić je, u rujnu 2014. nakon dugotrajne političke trakavice,  imenovan na mjesto ravnatelja policije od strane Neovisnog odbora za imenovanje ravnatelja policije MUP HNŽ-a. Njegovo imenovanje nikada nije potvrdila Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, a što je po najnovijoj presudi suda moralo biti učinjeno kako bi izbor bio zakonit.

Nakon tog imenovanja, uslijedio je proces na mostarskom općinskom sudu koji je odbacio tadašnju žalbu bivšeg ravnatelja policije Amira Begića, koji je tražio poništenje natječaja i proglašenje nezakonitim imenovanje Ilije Lasića.

Ovom presudom viša sudska instanca je u daljnjem postupku poništila takvu odluku Općinskog suda u Mostaru, te je ovaj uvaženi tužbeni zahtjev ujedno pravosnažan i konačan.

To u praksi znači da će, najvjerojatnije, u roku 15 dana od uručenja presude svim zainteresiranima stranama u postupku Ilija Lasić morati napustiti mjesto ravnatelja policije HNŽ-a.

Politički problem

Na ovaj način ponovo se aktualizira još jedan, sad je već evidentno , nikad razriješeni politički problem u HNŽ-u.

Komentirajući presudu Županijskog suda predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a Ajman Šoše za Dnevni list kaže da je ova odluka suda dala za pravo dosadašnjim zahtjevima upućivanim ispred ovog Kluba.

„Očekujemo da se postupi po odluci suda jer je ona ujedno i izvršna, a to je način da se izbor ravnatelja policije HNŽ-a vrati u zakonske okvire.“, kaže Šoše

Aner Žuljević, zastupnik SDP BiH-a u Skupštini HNŽ-a, uz ogradu da nije vidio obrazloženje presude očekuje da „ovakva odluka suda prije svega bude pedagoška poruka svima koji pokušavaju nezakonito uzurpirati bilo koju od pozicija.“

Također, Žuljević kaže „da će biti  potrebno preispitati sve odluke ravnatelja policije koje su donešene za vrijeme mandata Ilije Lasića, te u ponovljenom postupku izabrati kandidata s visokom profesionalnom reputacijom koji će uvesti red , a politiku izbaciti za sva vremena iz MUP-a HNŽ-a.“

Piše: G.S., mostar@dnevni-list.ba

2 thoughts on “UVAŽENA ŽALBA: ILIJA LASIĆ ODLAZI S MJESTA ‘PRVOG POLICAJCA’ HNŽ-a?

 • srpanj 16, 2017 at 10:08 am
  Permalink

  ,,politiku izbaciti “…hahaha…pa ovi jazavci iz SDA i SDP jedino i jasu na valovima nacinal-sovinisticke politike….ubila ih velika nauka i znanje….koji jad i cemer od drzave…

  Reply
 • srpanj 17, 2017 at 5:48 am
  Permalink

  Mijate poslije toliko prohujalog vremena I dalje si ostao hajduk,odnosno drumski razbojnik pa samo napadas one koji nisu tvoji jataci.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!