Usvojene izmjene Zakona o kaznenom postupku

Dom naroda Parlamenta BiH je jednoglasno usvojio izmjene Zakona o kaznenom postupku BiH, predlagatelj kojih je izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA).

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda ranije su s nekoliko usvojenih amandmana podržali te izmjene te, istodobno, utvrdili i usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH izmjene tog zakona, koje je ranije usvojio Zastupnički dom BiH. Ranije su izaslanici iz Kluba Hrvata Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić povukli svoj prijedlog zakona, jer je došlo do situacija da su se pred izaslanicima našle tri izmjene istog zakona.

Genjac je pojasnio da bi, bude li prihvaćen njegov prijedlog, trebalo održati još jednu sjednicu Zastupničkog doma BiH na kojoj bi se usvojilo Zakon u istom tekstu i, u tom slučaju, na Domu naroda ne bi trebalo ni razmatrati izmjene Zakona koje je ranije podržao Zastupnički dom. “No, ako bi se bez amandmana usvojilo izmjene Zakona koje je podržao Zastupnički dom, onda bi bilo potrebno formirati Komisiju za usuglašavanje teksta Zakona za oba doma i održati još dvije sjednice Zastupničkog doma“, pojasnio je Genjac.

Zakon je bilo potrebno izmijeniti kako bi se ispoštovalo odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe Zakona, ali i standarde EU-a te kako bi se sačuvalo integritet pravosudnog sustava u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno protiv međunarodnog kriminala. Usvojen je i zaključak Doma naroda kojim se traži od Zastupničkog doma PSBiH da izmjene tog Zakona razmatra po hitnom postupku. Nakon usvajanja tog zakona, Dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku BiH koji je predložio Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH odlučila je, pak, na 53. sjednici poništiti izjašnjavanje sa svoje 52. sjednice o amandmanima na Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku BiH, predlagatelja izaslanika Genjca, zbog tehničke i sadržajne neusuglašenosti amandmana s tekstom Prijedloga zakona. Potom je Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala, sa šest usvojenih amandmana predlagatelja izaslanika Bariše Čolaka i Ljilje Zovko, te izaslanika Sredoja Novića i Dragutina Rodića, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku BiH, čiji je predlagatelj izaslanik Halid Genjac.

Na sjednici odlučeno i da izaslanici na toj sjednici neće razmatrati izmjene Zakona o plaćama i naknadama te Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Na dnevnom redu sjednice bio je i Izvještaj Europske komisije (EK) o BiH za 2018. godinu. Kako je kazao Mario Karamatić, izaslanik Kluba Hrvata, Izvještaj EK-a  je potvrdio ono što on govori godinama. “Zadržat ću se na dvije stavke: borbi protiv terorizma i zakonitoj i nezakonitzoj migraciji. Imamo ozbiljan problem s terorizomom. Imali smo najmanje dva teororistička napada, ja mislim da ih je bilo i više“, naveo je Karamatić te postavio pitanje zašto nijedan ileglani migrant nije vraćen u zemlju podrijetla. “Mogu poručiti svim narodima, plašite se, imate se razloga plašiti s ovakvom vladom, ovakvim tužiteljstvom, Parlamentom, direkcijama i agencijama. Imate se itekako razloga bojati, između ostalog, to piše i u Izvješću EK-a“, naveo je Karamatić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *