Usvojen Zakon o dopunskim pravima branitelja u HNŽ-u

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja je održana u utorak u Mostaru, zastupnici su jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u.

Od trinaest točaka proširenog dnevnog reda sjednice Skupštine, po zahtjevu Vlade FBiH, povučena je točka o prostornom planu HNŽ-a zbog davanja suglasnosti Ministarstva za prostorno uređenje FBiH.

– Ono što je najbitnije kada je u pitanju Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u, jest da je ovaj zakon usklađen sa svim zakonima koji su doneseni na federalnoj razini od 2006. godine, te da se ovim zakonom usklađuju obveze županije prema toj kategoriji – kazao je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Dopunska prava branitelja

Kako je pojasnio, ovim zakonom je preciznije definirano stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije, a tiče se stanova u vlasništvu županije i jedinica lokalne samouprave koje koriste te kategorije.

Ocijenio je kako je predviđeno da se realizacijom dopunskih prava branitelja, proračun HNŽ-a u 2019. za tu kategoriju poveća na 2,5 milijuna maraka.

Što se tiče djece poginulih, odnosno demobiliziranih branitelja, novi zakon daje prednost prilikom zapošljavanja djeci poginulih branitelja u smislu da ta prava imaju do rješavanja prvog posla u svojoj struci, neovisno od godina života kako je to ranije bilo predviđeno, kazao je Špago.

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-u Oliver Soldo od novog zakona očekuje realnu osnovu za ostvarivanje prava branitelja.

– Ono na što smo se posebno bazirali na ovom zakonu, jest poboljšanje života branitelja i prilagođavanje novim uvjetima života – kazao je Soldo, dodajući kako novi zakon predviđa zapošljavanje razvojačenih branitelja, kao i pojačanu zdravstvenu zaštitu u smislu preventivnih pregleda i banjskog liječenja.

Obustaviti manipulaciju

Komentirajući prijedlog spomenutog zakona, zastupnik Aner Žuljević (SDP) kazao je da je ovo izborna godina i da se svake izborne godine manipulira braniteljima.

–  Svake se godine manipulira braniteljima i odgovarajućim zakonskim rješenjima koja iz sebe nemaju financijske matematike, ili bilo koje garancije da će ta prava, koja su definirana u zakonu, biti njima isporučena – kazao je Žuljević.

Žuljević je dodao da je „od rata potrošeno 10 milijardi maraka na svim nivoima za ove namjene, a mi i dalje imamo borce na ulici i godinu dana u šatorima“.

-To pokazuje da jednostavno svi zajedno nismo uspjeli odgovoriti zadatku kada je u pitanju boračka populacija. Bojim se da i dalje imamo praksu u kojoj se u izbornim godinama usvajaju zakoni koji nemaju financijske matematike u smislu održivosti implementacije prava i njihov obuhvat. Već ranije smo imali isti zakon koji je sadržavao značajan broj prava koji nikad nisu bili implementirani jer je nedostajao novac. Vladajuće politike očigledno ne žele rješavanje ovog pitanja na način koji bi značio stvarnu pomoć, nego njihovu kontinuiranu zavisnost od politike kako bi se istima manipuliralo. Ta se praksa mora obustaviti jer ne donosi nikome ništa dobro i vratit će nam se svima kao bumerang – smatra Žuljević.

Ostale odluke

Na ovoj sjednici zastupnici su jednoglasno usvojili i Zakon o zaštiti od buke uz amandmane koje su predložili pojedini zastupnici. Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama sa Tarifom. Ovim izmjenama Zakona vrši se  ciljano smanjenje visine sudskih pristojbi za 50% prilikom upisa u sudski registar. Pored navedenih Skupština je sa predloženim amandmanima usvojila i Zakon izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNŽ. Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu HNŽ i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima HNŽ koji su ocijenjeni kao dobra osnova za izradu prijedloga ovih zakona.
Usvojene su sljedeće odluke: Odluka o usvajanju Izvještaja o Izvršenju Proračuna HNŽ za 2017. godinu i Odluka o usvajanju Izvještaja o Izvršenju Tekuće rezerve Proračuna HNŽ za 2017. godinu.
Skupština je dala pozitivno mišljenje na Nacrt Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Federaciji BiH kao i na Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji F BiH.

Ništa od promjene Ustava HNŽ-a

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije nije bilo dovoljno glasova kako bi prošao prijedlog da se na dnevnom redu nađe provođenje odluke Ustavnog suda Federacije BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ.

“Za” uvrštavanje ‘konstitutivnosti Srba’ na dnevni red skupštinskog zasjedanja glasovalo je 14 zastupnika u Skupštini HNŽ, dok ih je 14 bilo “protiv”.

Tu točku dnevnog reda predložio je zastupnik Aner Žuljević, koji je u obrazloženju uz ostalo kazao kako bi se time poslala poruka “da smo vrlo jasno spremni da poštujemo institucije ove zemlje i da poštujemo svoje sugrađane srpske nacionalnosti, koji trenutno nisu na adekvatan način tretirani u okiru Ustava HNŽ-a”.
Potpredsjednik Skupštine HNŽ, Tomislav Martinović je o tom prijedlogu kazao kako je preuranjen.

“Činjenica jeste da je Ustavni sud donio jednu takvu odluku, a činjenica je druga da Ustavni sud tu svoju odluku nije objavio”, rekao je uz ostalo Martinović, te dodao da bi trebale službene novine prvo tu presudu objaviti, pa da onda Skupština HNŽ ide u poštivanje rokova.
Podsjećanja radi, Ustavni sud Federacije BiH 29. svibnja ove godine je donio odluku kojom su Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj (ZHŽ) i Posavskoj županiji (PŽ) konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica “ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom”.
Skupštinama tih županija dat je rok od pola godine da donesu amandmane na ustave i usklade ih sa Ustavom Federacije BiH, a do tada će se primjenjivati odredbe Ustava FBiH.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *