Uskoro međunarodna povjerenstva za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je jučer kako će Vlada RS-a idućih dana donijeti odluku o početku procedure za formiranje međunarodnih povjerenstava a za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

„RS, njene institucije i srpski narod žele cjelovitu, a ne nametnutu istinu koja je 14 godina egzistirala i bila osnova za presuđivanje na različitim razinama. Na raznim spiskovima postoje stradali, postoje živi ljudi, postoje oni koji nisu ni bili tu, oni koji su ranije ili kasnije stradali i to na nekom drugom mjestu. I mnogo toga tamo nije istina. Ono je što je uradila Narodna skupština RS-a jedinstvenom odlukom jest da se dođe do istine, jer je postojeće izvješće o Srebrenici sadržavalo mnogo netočnih podataka“, kazao je on. Istaknuo je kako nitko ne želi negirati činjenice koje su se dogodile, već ih potvrditi, ali u okviru cjelovitog sagledavanja istine o onome što se dogodilo u Srebrenici.

„Naložena odluka, koju je trebala izvršiti federalna Vlada, čija je zadaća bila sačiniti izvješće o stradanju Srba za vrijeme rata, nikada nije provedena. Zato smo mi odlučili formirati povjerenstvo i Vlada RS-a će ovih dana donijeti odluku o pokretanju procedure kako bi se formiralo to tijelo. Sve što je istina vezano za stradanje od 11. do 19. srpnja 1995. bit će potvrđeno, ali moramo reći i da Potočari nisu samo groblje žrtava rata već i vojničko groblje, jer je tamo sahranjeno više od 2.500 pripadnika 28. muslimanske divizije koji su stradali u borbama“, kaže Dodik.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *