URUČENI CERTIFIKATI ZASTUPNICIMA: SDP-ovci bojkotirali dodjelu jer su protiv članova SIP-a podnijeli krivičnu prijavu

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine uručili su danas uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu  Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u listopadi ove godine.

Prije toga su zastupnici potpisali izjavu o prihvatanju mandata.

Zastupnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Izjavu o prihvatanju mandata potpisali su svi prisutni zastupnici osim zastupnika SDP-a koji su kazali kako iz principa ne žele preuzeti certifikate od članova SIP-a protiv kojih podnose krivičnu prijavu. Poručili su i kako će certificate preuzeti naknadno. Certifikate nisu preuzeli ni zastupnici PDP-a. Na sjednici nije prisustvovao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je ranije rekao da će ostati na poziciji gradonačelnika.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Izabrani poslanici u parlament BiH u mandatu 2018 – 2022. su:

Stranka demokratske akcije (SDA): Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH: Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH: Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić

Demokratska fronta: Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš

Savez za bolju budućnost: Damir Arnaut i Edita Đapo

Naša stranka: Predrag Kojović i Mirijana Marinković-Lepić

Nezavisni blok: Aida Baručija

Pokret demokratske akcije: Mirsad Kukić

Stranka demokratske aktivnosti: Jasmin Emrić

Savez nezavisnih socijaldemokrata: Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Dragan Bogdanić i Snježana Novaković-Bursać

Srpska demokratska stranka: Obren Petrović, Dragan Mektić i Mirko Šarović

Partija demokratskog progresa: Branislav Borenović i Mira Pekić

Demokratski narodni savez: Nenad Nešić

Socijalistička partija: Jakov Galić

Za 12 sati predviđen je početak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma u novom sazivu.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave zastupnika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

FOTO: klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *