SAMO 11 UPISANIH Za pet godina će se ugasiti jedna škola sa 600 učenika

U srednju školu u Donjem Vakufu ove godine upisalo se tek 11 učenika, a s obzirom na to da ih nema dovoljno za jedno odjeljenje, bit će raspoređeni po drugim odjeljenjima. U razgovoru za Klix.ba ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije Katica Čerkez ističe da će za nekoliko godina SBŽ izgubiti 600 učenika, odnosno, jednu cijelu školu. Broj učenika u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Bosni i Hercegovini je u opadanju, a posebno je to izraženo u manjim općinama gdje su zabilježeni slučajevi da u školu idu samo dva učenika.

Poseban problem u Srednjobosanskoj županiji je uvođenje devetogodišnjeg sustava obrazovanja, zbog čega ove godine nema dovoljno učenika za srednje škole.

Čerkez je kazala kako je broj učenika u stalnom opadanju, iz godine u godinu, a da osim devetogodišnjeg sustava na to utječu i prirodni priraštaj i migracije.

„Druge županije su riješile probleme devetogodišnjeg sustava obrazovanja, a oni koji se s ovim susreću moraju krizu svladati nekim mjerama kako ne bi dobili nastavnike koji su tehnološki višak ili nastavnike bez norme“, govori Čerkez.

Ranije se u Srednjobosanskoj županiji u prvi razred srednjih škola upisivalo blizu 2.400 učenika, a deveti razred su ove godine završila 954 učenika. U srednje škole je upisano tek 1.074 učenika.

Zbog nedovoljnog broja učenika za srednju školu u Donjem Vakufu, gdje se prijavilo 11 učenika, neće biti oformljeno novo odjeljenje, već će učenici biti raspoređeni po drugim odjeljenjima. U Mješovitoj srednjoj školi u Vitezu zbog nedovoljnog broja upisanih učenika neće biti formirano nijedno odjeljenje prvih razreda.

Prema riječima ministrice Čerkez projekcija koju su napravili za razdoblje od 2018. do 2023. godine govori da će 2021. godine izbjeći krizu, a da će ona 2023. godine totalno nestati.

„Međutim, i pored toga što ćemo izaći iz krize imat ćemo blizu 600 učenika manje, što je jedna škola manje u Srednjobosanskoj županiji. Kao i u cijeloj BiH, broj učenika opada i kod nas. Teško je imati perspektivnu strategiju koja će odrediti pravac kretanja u BiH. Stanovništvo je najdragocjenije, a mi ga gubimo, kao i cijela jugoistočna Europa“, zaključila je Čerkez.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *