UNS FBiH: Hitno naći rješenje za stanje u “Aluminiju”

Unija nezavisnih sindikata FBiH daje potporu Nezavisnom sindikatu zaposlenika Aluminija d.d. Mostar te zahtijeva od aktualne Vlade FBiH, kao najvećeg pojedinačnog suvlasnika mostarske tvornice, da iznađe rješenje za tešku situaciju u tom poduzeću.

“Tražimo od aktualne Vlade FBiH da se hitno, odmah danas, pristupi rješavanju onih pitanja na koja entitetska vlast može izravno utjecati. Gašenje postrojenja Aluminija značilo bi potpuno uništenje tog poduzeća i imalo bi nesagledive posljedice, kako za radnike i njihove obitelji, tako i na brojne njihove kooperante”, ukazuju iz Unije nezavisnih sindikata FBiH uz opasku da sve više slojeva građanstva pokazuje nezadovoljstvo te se osjeća zanemareno, zaboravljeno, pa i podcijenjeno zbog aktualnih politika, a što je jasan znak da smo kao društvo doživjeli totalni poraz.

No, kako se dodaje, borba radnika za svako radno mjesto se nastavlja, a kamoli za jedan takav industrijski gigant kakav je Aluminij. “Kolege radnici iz Aluminija, nastavite svoju opravdanu i poštenu borbu i znajte da u njoj niste sami. Čitava Hercegovina je uz vas i spremni smo svi doći na prosvjed u Sarajevo i izraziti svoje nezadovoljstvo neradom i nemarom Vlade FBiH”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, zbog ogromnih dugovanja te kompanije za električnu energiju, Aluminiju je zaprijećeno isključenjem struje, što bi, zbog naravi posla, značilo i kraj za kompaniju. Uprava Aluminija objavila je da ugovor s JP “Elektroprivreda HZHB“ za opskrbu električnom energijom vrijedi do 15. listopada te je, sukladno tome, zatražena konkretna reakcija Vlade FBiH i svih odgovornih instanci.

 

One thought on “UNS FBiH: Hitno naći rješenje za stanje u “Aluminiju”

  • listopad 16, 2018 at 10:38 am
    Permalink

    Aluminaši – adresa za obračanje su vam Čović, Bevanda i Jelka. Oni su tražili da tako bude i glavni su u pljački te firme glavni akteri. Takođe pogledajte Brajkovića koji je sve to aminovao. A Vlada FBiH, ako pokuša da Bošnjacima u ovom slučaju ni krivi ni dužni, neće ni pokoju cijenu dati 300 – 4000 miliona KM iz svojih usta. Uostalom imate “matičnu” državu HR. To vam ovi političari iz Sarajeva nesmiju poručiti – narod može i smije. Gdje je UNS do sada bio? Što radnici nisu rastjerali bandu, a sada će morati da stegnu kaiševe? A baš nekako, taj Aluminij je samo teret narodu u FBiH! Da vidim koji će idiot zakrpiti ono što su gore spomenuti opljačkali!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *